Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Warmtenet mogelijk in Het Ambacht

28 januari 2022 om 17:00 Politiek

VEENENDAAL Is een collectief warmtenet mogelijk met financiering via de gemeente bij de woningbouw op Het Ambacht. Het CDA Veenendaal heeft hier vragen over gesteld. Het college laat de fractie weten dat zij een integrale gebiedsvisie opstelt voor Het Ambacht. Met de nieuwe energie-infrastructuur en aardgasvrije oplossingen.

Peter Kuijpers

De CDA-fractie had verschillende vragen neergelegd bij het college, onder andere over de warmtetransitie op bedrijventerreinen. En zij wil weten of met steun van de gemeente, zoals in DEVO, dit goedkopere aansluitingen voor de woningen kan opleveren. ,,Gemeenten vervullen in het kader van de Warmtetransitie een regierol. Deze is nodig zodat netbeheerders zich tijdig kunnen voorbereiden op grootschalige ingrepen in de wijk’’, geeft Eric Enzlin van het CDA aan. Hij wilde van de gemeente weten hoe het zit in Het Ambacht, waar bedrijven plaatsmaken voor woningbouw. En de mogelijkheid hier een warmtenet aan te leggen.

ONDERZOEK ,,De laatste jaren zijn de raad ad hoc projecten ter goedkeuring voorgelegd. In de Omgevingsvisie is langs de Industrielaan bewust de mogelijkheid van hoogbouw opgenomen. In de Warmtevisie is Het Ambacht gedeeltelijk collectief, klein collectief of individueel ingekleurd voor deze ontwikkeling. Het is het CDA Veenendaal bekend dat niet iedere gebouweigenaar in dat gedeelte blij is met de aansluiting op kleine collectieve warmtenetten. De tarieven zijn daar debet aan.’’ 

We staan nog aan de vooravond van de ontwikkeling

Juist de gefaseerde transformatie van bedrijven naar woningen geeft onzekerheid. Toch kijkt de gemeente naar het kleinschalig aanwezige warmtenet in een deel van het Stationskwartier en kansen vanuit Veenendaal-Oost. Dit onderzoek wil Veenendaal voor de zomer doen. 

LAGE AANSLUITKOSTEN Het CDA ziet met de te bouwen appartementencomplexen nog enkele duizenden woningen in Het Ambacht komen, financieel aantrekkelijk voor een warmtenet met lage aansluitkosten per woning. ,,Het is CDA Veenendaal bekend dat de manier waarop DEVO door de gemeente is gefinancierd dit omgerekend per woning tientallen euro’s per maand goedkoper is. Voor met name het segment sociale woningbouw is dat belangrijk. Wij zijn van mening dat toekomstige bewoners in Het Ambacht ‘recht’ hebben op eenzelfde aanpak en behandeling voor Veenendaal als de toekomstige bewoners van Veenendaal-Oost.’’

REGIE Het college denkt dat met een relatief hoge bebouwingsdichtheid met een groot deel gestapelde bouw, dat een vorm van collectiviteit wel voor de hand ligt. ,,Daarbij zal een belangrijke afweging zijn dat toepassing van bodemwarmte voor de hand ligt. En dat dit vraagt om regie vanuit de gemeente op een efficiënt gebruik van de bodem’’, aldus het college. 

Voor nieuwe woningen hebben we gesteld dat die energieneutraal zijn

Wethouder Marco Verloop laat op aanvullende vragen weten dat energie-opwekking met windturbines naast zonnecollectoren tot de mogelijkheden kan behoren: ,,We staan nog aan de vooravond van de ontwikkeling. Ook voor de warmtetransitie. Concrete vragen over de inzet  van windturbines komen in de uitwerking van de plannen. Dat zijn aspecten die we buurt voor buurt gaan uitwerken. En kijken wat is mogelijk. Veenendaal heeft al ‘nee’ gezegd tegen hoge windmolens, maar tot vijftien meter is mogelijk.’’

ENERGIENEUTRAAL De gemeente heeft voor Veenendaal en zeker ook dit gebied verschillende ambities en visies. Naast de Omgevingsvisie met welke type woningen is er de Warmtevisie voor het verwarmen en eventueel koelen van een woning. En daarnaast ligt er de ambitie voor de Energietransitie in Energieneutraal Veenendaal. ,,Voor nieuwe woningen hebben we gesteld dat deze energieneutraal zijn. Dit kan mede door zelf duurzaam energie op te wekken. Welke techniek een ontwikkelaar hiervoor inzet moet passen binnen de kaders van de Omgevingsvisie’’, besluit de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie