Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Energieopwekking op parkeerterreinen in Veenendaal

29 januari 2022 om 18:07 Natuur en milieu

VEENENDAAL Het college wil vooralsnog alleen met een voorbeeldproject kijken naar innovatieve oplossingen voor het opwekken van zonne-energie in combinatie met parkeren. Het CDA had aanvullende vragen over verschillende projecten in Veenendaal. En zou graag een toezegging willen dat de raad een afwegingskader krijgt, wanneer Veenendaal parkeerplaatsen wil gebruiken voor zonnepanelen of energieopwekking.

Door Peter Kuijpers

De lokale fractie van het CDA heeft over uiteenlopende projecten gelezen. Van de Solar Carports bij de McDonald’s, energieopwekking op het nieuwe asfalt van de Rondweg-Oost tot de creatieve invulling van parkeerterreinen bij sportvelden. Daarnaast is haar het probleem van de investeringsaftrek bekend, waarbij gemeenten en provincies deze fiscale instrumenten niet kunnen gebruiken. Eric Enzlin van het CDA dacht eraan zonnepanelen onder te kunnen brengen bij een warmtebedrijf zoals DEVO: ,,Dan wordt tevens een ingewikkeld verrekenings- en salderingsvraagstuk vermeden.’’

PILOT Daarnaast denkt de partij aan het gebruiken van de techniek van energieopwekking uit asfalt op parkeerterreinen, zodat hier geen constructie voor zonnepanelen noodzakelijk is. Het college kiest er nu voor, net als de Solar Carport bij de carpoolplaats A12, enkel te werken met pilotprojecten. ,,De carpoolplaats bij de McDonald’s is een pilotproject, net als andere in Veenendaal. Er is nog weinig ervaring en we kijken wat deze projecten doen’’, aldus wethouder Marco Verloop. ,,Het opstellen van een afwegingskader kan plaatsvinden als we via de pilotprojecten kennis en ervaring hebben opgedaan in de afwegingen die gemaakt moeten worden.We vinden het zinvoller om projectspecifiek een afweging te kunnen maken op het gebied vanonder andere kosten, inpassing en een koppeling met gebruikers. En eventueel interacties met andere functies van het parkeerterrein’’, stelt het college.

RANDVOORWAARDEN Wel hebben burgemeester en wethouders als volgende locatie de herinrichting van parkeerterrein Duivenweide genoemd. Twee belangrijke randvoorwaarden die uit de pilotprojecten moeten blijken is of er een gunstige businesscase te maken is waar de investering voldoende oplevert. ,,En of er voldoende netcapaciteit is voor de teruglevering van energie. We kunnen in de toekomst misschien niet alle energie die we opwekken op het elektriciteitsnet kwijt’’,legt de wethouder uit. Dit heeft Veenendaal ook als aandachtspunt richting de rijksoverheid opgemerkt. Verder had het CDA gevraagd om een gezamenlijke visie van de gemeente en Sportservice over het energieneutraal maken van het zwembad en de opstallen op de sportterreinen.

ZWEMBAD ,,Op het dak van sporthal ‘De Vallei’ zijn al zonnepanelen gerealiseerd. Op het dak van het zwembad liggen momenteel geen zonnepanelen in verband met constructieve beperkingen’’, laat het college weten. ,,Het zwembad staat op nummer drie in de top 10 van panden welke we willen verduurzamen. We proberen dit te combineren met een renovatie. Op redelijke termijn is het zwembad hiervoor aan de beurt. Door de werkzaamheden te combineren kunnen wede kosten zo laag mogelijk houden’’, besluit Marco Verloop. Specifiek voor het zwembad is eenparallel traject gestart om verdere verduurzaming nu al te onderzoeken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie