Afbeelding
Inbo Gemeente Veenendaal

Vragen over hoogte woontoren in Veenendaal Oost

15 april 2024 om 16:20 Politiek

VEENENDAAL Lokaal Veenendaal vroeg afgelopen week andere partijen het bestemmingsplan voor een kerk en woontoren in Veenendaal-Oost nog niet te behandelen, omdat niet alle stukken beschikbaar waren. De gemeenteraad is gevraagd het mogelijk te maken hier een markante woontoren van tien lagen te kunnen bouwen. Bewoners van de Grenadiersweg in de wijk Dragonder-Oost gaven aan zorgen te hebben over de impact op de omgeving en onder andere minder zon te verwachten.

door Peter Kuijpers

Twee inspreeksters gaven de raadsleden in de commissievergadering aan dat er een presentatie is geweest van de plannen op een informatieavond. Maar dat bewoners hier ook konden laten weten wat zij van de hogere toren dachten, was veel mensen in de straat niet duidelijk. Zij vonden het een gemiste kans om juist met de inwoners te spreken en deze na te laten denken over de plannen om tot een beter draagvlak te komen. En denken aan een betere plek voor een markante toren bij de op- en afrit naar de buurt Groenpoort. Nu is de impact te groot op de leefomgeving. Vijf woonlagen is voor de inspreeksters aanvaardbaar, maar hoger neemt uitzicht weg en tevens zonlicht op de zonnepanelen in de eerste uren van de dag.

MOOIE MIX

Amir Al Itejawi (PvdA) ziet het kerkelijk centrum en goedkope woningen meer in het belang van Veenendaal en Tijs van der Weele van GroenLinks sloot zich hierbij aan. Ook Robin Palma van D66 kan zich vinden in een nieuwe kerk en ziet een mooie mix van extra huurwoningen. Henk Vernout (VVD) kijkt tevens meer naar het algemeen belang en ziet voldoende oplossingen in de verantwoording die het college gaf met maatregelen om rekening te houden met privacy. Tilmann van de Loo van de SP was in de eerste ronde positief, want er is een grote vraag naar woningen in deze prijsklasse. En veel Veenendalers dromen ervan om boven een kerk te wonen. Hier zal dit mogelijk gaan zijn.

NOG VEEL VRAGEN

Voor de SP blijft parkeren een aandachtspunt en Iris van de Laar van ProVeenendaal wilde weten of deze bouwplannen voldoende fietsparkeergelegenheden bieden; minimaal 30 plekken per 100 zitplaatsen. Tevens vroeg zij zich af waarom een kerk hier wel kan en een school niet. Rick Moerman (ChristenUnie) geeft aan dat de realisatie van een wens voor een kerkgebouw in oost een fijne toevoeging voor het buurtcentrum is. De SGP heeft nog veel vragen. Zo ziet Dick Both geen duidelijkheid over de rol van DEVO, een veilige verkeersroute over de doorfietsroute Spitsbergenweg en waarom er nu een voorstel ligt om in plaats van 5 verdiepingen te kiezen voor deze 10 woonlagen.

ZONNESTUDIE

Verder was het groen in het plan maar heel matig omschreven. Frank Buijs (CDA) kon zich aansluiten bij deze punten over de hoogte en het groen. En wilde van wethouder Engbert Stroobosscher horen hoe deze dacht over het gelopen participatieproject, waar zijn partij zich eerder al kritisch over had uitgelaten. Kees Lochtenberg van Lokaal Veenendaal sloot zich tevens aan bij de vraag meer duidelijkheid te krijgen wat de argumentatie is om naar de tien verdiepingen te gaan. Daarnaast wilde hij weten waarom gekozen is bewoners binnen 100 meter van de hoge toren uit te nodigen, dit leek hem wat summier. En inzage te krijgen in een zonnestudie, omdat de insprekers aangeven zonlicht te verliezen door de woontoren.

HOGER BOUWEN

Wethouder Engbert Stroobosscher kon enkel aangeven dat de gemeente het advies had gekregen de cirkel van 100 meter rondom het project aan te houden. Liever had hij dit achteraf ruimer gehad, omdat hij in de commissievergadering geen discussie wil hebben over de grootte van het gebied: ‘Er moet nooit discussie zijn, dan was de omvang te klein.’ Veenendaal had eerder rekening gehouden met een lagere bouw op dit stuk grond, maar door de verbreding van de Rondweg-Oost zijn er minder huizen te realiseren. Tenzij dit in de hoogte kan; dit was een voornaamste reden om een woontoren voor te stellen. Waarbij de wethouder tevens aanhaalde dat de raad eerder zelf als wens had aangegeven zo hoog mogelijk te bouwen wanneer dat kan.

GROENE GEVELS

Het parkeren van fietsen zal pas naar voren komen bij een omgevingsvergunning en een kerk is iets anders dan een school. Hierbij speelt met name de veiligheid een rol en de zelfredzaamheid van kinderen of kerkbezoekers bij het verlaten van het gebouw. Het groen stond niet vast omschreven, omdat er plannen zijn sociale huur te gaan bouwen. Groene gevels kosten veel geld, waarbij de SP het lastig vindt dat een keuze voor groene gevels belangrijker kan zijn dan sociale woningbouw. Dick Both (SGP) denkt er echter wel over een inspanningsverplichting op te willen nemen bij de besluitvorming in de raad, om als gemeente een duidelijke punt te kunnen maken over de beeldkwaliteit die Veenendaal nastreeft.

ADVIES

Stroobosscher had verder in een verslag over de participatie geen bijzonderheden gelezen, maar de opmerkingen van de inspreekster wil hij bestuderen. Daarbij gaf hij aan dat het alleen om schaduw bij de echt vroege ochtendzon zou gaan. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) raakte verwonderd. De participatie was niet goed, Veenendaal heeft steken laten vallen, en stukken als een zonnestudie ontbreken. Hij vroeg de andere partijen of zij het voorstel beslisrijp vinden. Alleen het CDA en SP vonden van niet, de SGP moest er  over nadenken. Dit gaat de wethouder ook nog doen. Als het college meent dat het verlies van zonuren niet acceptabel is, dan zal zij voor de raadsvergadering het advies geven dit voorstel nog niet te behandelen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie