Impressie woonwijk Het Ambacht
Impressie woonwijk Het Ambacht Gemeente Veenendaal

Vragen over geluidsmuur

23 maart 2024 om 16:00 Maatschappelijk

VEENENDAAL Een geluidsmuur tussen de mogelijke tijdelijke vluchtelingenopvang en tijdelijke woningen gaf onder andere vragen bij het bestemmingsplan voor de Overgangszone Het Ambacht. De gemeente moet deze bestemming aanpassen, omdat zij in de strook tussen de industrie en de woonboulevard de milieucategorie wil verlagen. Dit moet woningbouw in het deel van Het Ambacht richting het station mogelijk maken. Maar de noodzaak voor de geluidsmuur ontbreekt volgens een zienswijze.

Door Peter Kuijpers

,,De gemeente Veenendaal heeft een ontwerpbestemmingsplan opgesteld voor de Overgangszone Het Ambacht, om de transformatie van het westelijke deel van het Ambacht mogelijk te maken. Dit gebeurt door een verlaging van de maximale milieucategorie voor de bedrijven in het plangebied. Het voorziet ook in een geluidswerende muur”, aldus de gemeente. ,,We hebben één zienswijze ontvangen die draait om twee punten. Zo is er een pand tussen de Smalle Zijde en Groeneveldselaan waarvan we nu bepalen dat dit niet twee, maar één bestemming heeft. Voor PDV’’, geeft wethouder Engbert Stroobosscher aan.

NOODZAAK

Het gebouw is namelijk eigendom van één bedrijf dat dit gebruikt voor detailhandel van grote goederen. Een deel is in gebruik als opslaglocatie, maar de gemeente past dit aan om eventuele uitbreiding van de PDV binnen het pand in de toekomst toe te staan. ,,Daarnaast was er de vraag over de geluidsmuur. Hier was niet duidelijk of dit nu echt noodzakelijk zal zijn’’, vervolgt de wethouder. ,,Uit het ontwerpbestemmingsplan blijken noch noodzaak noch het belang van de maatregelen. Het plan stelt dat de huidige hoge milieucategorie een belemmering kan gaan vormen voor toekomstige functies ten westen van de Overgangszone”, komt naar voren uit de zienswijze.

OVERLAST

,,Op dit moment is er dus nog geen belemmering en het is niet zeker of toekomstige ontwikkelingen überhaupt een belemmering zullen gaan vormen. De muur is voorzien tussen de Wageningselaan 2A en de Wageningselaan 2D. Het ontwerpbestemmingsplan geeft als reden dat ten oosten van de te bouwen muur ‘zware functies’ aanwezig zijn. Daarnaast is het niet bekend of er überhaupt overlast is of zal komen door deze functies. Er is derhalve geen dragende motivering gegeven voor de muur”. Tevens kwam uit de zienswijze naar voren dat in het plan de plek, grootte en materiaal van de muur niet waren benoemd.

GELUIDSMUUR

Het gaat de gemeente er met name om rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen, waarbij een hogere milieucategorie ook geluidsbelasting geeft voor de omgeving. Zij zal echter de omschrijving aanvullen. ,,Dat de geluidsmuur pas nodig is, wanneer er daadwerkelijk voor een aantal jaren een opvang voor vluchtelingen zal zijn en tijdelijke woningen langs de Wageningselaan. Daarom hebben we nu opgenomen dat we de geluidswerende muur kunnen plaatsen, wanneer de tijdelijke woningen hier gaan komen’’, besluit Stroobosscher. Dit in voorbereiding op de lopende studie voor een tijdelijke vluchtelingenopvang en woningen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie