Afbeelding
pixabay

Workshop filosofie voor gemeenteraadsleden Veenendaal: ‘Belangrijk om in de wereld van de ander te treden’

12 februari 2024 om 07:17 Politiek

VEENENDAAL Mensen zien als een persoon en niet als een deel van een groep. Dat was de voornaamste boodschap die filosofiedocent Arjan de Visser de lokale politiek meegaf. Hij kwam met leerlingen van het Ichthus College afgelopen week een workshop geven op het gemeentehuis. 

door Peter Kuijpers

De Veense politici leerden elkaar op een nieuwe manier kennen. De docent nam vrij snel de bijeenkomst over en liet de aanwezigen zich voorstellen op school te zijn. De eerste lach kwam al snel, toen nog één raadslid te laat binnenliep en daar natuurlijk iets over te horen kreeg. Hierna volgde een korte toelichting over de politiek filosoof John Rawls die waarschuwt abstractie te vermijden. ‘Blijf de mens zien als persoon en niet als onderdeel van een groep’. Mensen zullen zich anders vervreemd gaan voelen van de politiek.
De workshop was tevens gebaseerd op Emmanuel Levinas die ook ‘De schoonheid van de Ander’ wil tonen. Daarmee doelt hij op God. Maar in de workshop ging het om de ander; een persoon in de zaal die de raadsleden niet vaak spreken buitende vergaderingen.

GESPREKKEN

De politici en ook aanwezige ambtenaren gingen in tweetallen samen zitten. En dan het liefst in combinaties van mensen die elkaar niet zo goed kennen of waar ze het in vergaderingen vaak mee oneens zijn. Daarbij schoof ook een leerling van het Ichthus College aan. Het voorstellen mocht enkel met de naam, zonder verdere informatie als leeftijd en zeker geen politieke achtergrond. Na een moment rustig nadenken, mochten de drietallen elkaar in één minuut hun mooiste kunstwerk beschrijven en waarom zij dit vinden. Hierbij kwamen verschillende uitleggen. Over de artiest, het kleurgebruik dat mensen aanspreekt of bijvoorbeeld het onderwerp.

Ik zat er helemaal naast. Ik dacht iets sociaals, maar het was VVD

VERRASSEND

Na deze ronde was het de bedoeling dat de andere persoon in de groep ging vertellen wat zij uit dit verhaal hadden meegekregen over de argumenten van de gespreksgenoot. De verrassing kwam, toen de docent hierna de leerlingen vroeg of zij naar een ambtenaar hadden geluisterd of een politici. En tevens de partij moesten noemen. Onder luid gelach bleek een raadslid van Lokaal Veenendaal te zijn geplaatst bij de SGP. En veel andere leerlingen wisten ook de lach op hun hand te krijgen. ,,Ik zat er helemaal naast. Ik dacht iets sociaals, maar het was VVD.” Soms was er maar één letter fout en was het een raadslid van het CDA in plaats van de CU, ChristenUnie.

INLEVEN

Een andere leerling wist dat de gesprekspartners een ‘P’ in de partijnaam hadden en met de SP en ProVeenendaal was dat goed geraden. De raadsleden kregen nog wel huiswerk mee, om thuis eens het kunstwerk van de persoon tegenover ze op internet op te zoeken en te bekijken met het betoog in hun hoofd. In een evaluatie bleek dat iedereen wat onwennig startte, maar gaandeweg het gesprek losser waren en aandachtig luisterden. Hiermee wilde de docent duidelijk maken dat het belangrijk is in de wereld van de ander te treden. En dat je verschillen ook in een politieke besluitvorming kan betrekken. Met inleven kun je elkaar waarderen. De raadsleden hadden genoten van deze bijdrage, zeker ook met de leerlingen erbij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie