Afbeelding
Fotostudio7

Raad besprak op informatieavond hoe maatschappelijk ongenoegen te voorkomen bij polarisatie

5 april 2023 om 14:45 Maatschappelijk

VEENENDAAL De politiek maakt gebruik van polarisatie. Dit is één van haar werkwijzen binnen de democratie, maar zij wil geen maatschappelijk ongenoegen. De raad heeft afgelopen week met enkele deskundigen en mensen uit de samenleving hierover gesproken.

Hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos liet kort zien waar polarisatie en het toenemend maatschappelijk ongenoegen toe kan leiden. Hierbij benoemde hij met name hoe mensen elkaar tegenwoordig vinden en als groep besluiten dat de wet voor hen niet van toepassing is. ,,Conflicten in de maatschappij kunnen radicaliseren in allerlei vormen. De eerste stap is nog vreedzaam en valt binnen de wet met activisme; groepen die zich afzetten. Wanneer hier ook geweld bij komt en mensen de wet aan de laars lappen gaan ze over tot extremisme. Met uiteindelijk de mogelijkheid tot terrorisme.”

VERTROUWEN

Volgens Van den Bos zie je hier over het algemeen mensen samenkomen die zich achtergesteld voelen of die denken vanuit een moreel gelijk. Zij willen graag ergens bij horen. Verder legde hij de raadsleden uit dat juist door in contact te blijven je iemand kan laten inzien dat waar een extremistische groep zich tegen afzet veelal ook elementen bevat die een persoon niet aanhangt. ,,Een wijkagent of sociaal werker kan dit duidelijk maken, maar ook raadsleden kunnen in gesprek blijven met inwoners. Daarin is het belangrijk dat mensen zich serieus gehoord en eerlijk en rechtvaardig behandeld voelen. Dat zij er ook toe doen! Dit helpt in het vertrouwen naar personen en tevens instituties zoals een lokale overheid.”

INTERNET

Op vragen van onder andere PvdA wat mensen beweegt, kon de hoogleraar aangegeven dat vooral onrechtvaardigheidsgevoelens een grote rol spelen. ,,Het begint vaak met een onderbuikgevoel dat zich laat voeden door anderen die dit bevestigen. De digitalisering en internet zijn een versterkende factor, want vroeger moest een activist op een zolderkamertje flyers stencilen en tegenwoordig vindt deze online binnen een paar minuten mensen die zijn of haar gedachten delen. Bart Brandsma die als deskundige op polarisering was uitgenodigd liet zien dat er manieren zijn om met polarisatie om te gaan. De mensen die in de spotlight het hardste roepen krijgen veel aandacht en krijgen een groep die zich bij hen aansluit.”

POLARISATIEDRUK

Dit gebeurt vaak wel met een excuus dat ze het niet helemaal met deze persoon eens zijn, maar dat die wel een punt heeft. Hierbij toonde Brandsma dat politici hetzelfde doen en dat dit een manier is hoe democratie werkt. ,,Je moet je standpunt laten horen. Het gaat om de derde groep, het stille midden, waar raadsleden zich op kunnen richten om te voorkomen dat de polarisatie doorslaat. Blijf zeker in contact met die groep die een polarisatiedruk ervaart. Wanneer zij het gevoel hebben dat ze een kant moeten kiezen, ga je een grens over die je als samenleving niet wilt. Daarbij ontstaat een grote groep van ‘wij’ tegen ‘zij’ en maatschappelijk ongenoegen. Vooral hoe de lokale overheid dan iets zegt kan het verschil maken.”

VERBINDING

De raadsleden kunnen zoeken wat de mensen in het stille midden verder bezig houdt en hier verbinding in vinden waarmee je dit dilemma samen draagt. Andere manieren die zij meekregen is elkaar aanspreken wanneer je merkt dat iemand een groep als object of middel om iets te bereiken gebruikt. Dan ben je een grens over. ,,En vooral niet bedenken wat iemand bezig zou kunnen houden, maar luisteren waar het om gaat. Waar mensen naar elkaar luisteren, hoef je niet te schreeuwen.” Een panel van mensen die in de samenleving werken droegen daarbij aan hoe het in Veenendaal werkt. Zoals een jongerenwerker die aangeeft dat de jeugd heus merkt wat er in de wereld gebeurt.

BESPREKEN

De jongeren hebben daar ook een mening over, maar hij merkt dat deze groep niet altijd alle informatie heeft en daar gaat hij over in gesprek. Een docent liet daarop weten dat de jeugd zich niet altijd uitspreekt, maar hoort dan via via wel dat dit speelt. Een oud-leerling liet daarop weten dat de groepsgrootte op school wellicht niet bijdraagt om dit bespreekbaar te maken. Ook andere panelleden uit de woningbouwvereniging en wijkagent geven al aan dat het gesprek aangaan al veel gebeurt in Veenendaal. De medewerkster voor diversiteit en inclusiviteit geeft dat de gemeente hierop inzet met ‘Veenendaal maakt plaats voor jou!’ en riep de raadsleden op zeker ook zelf hier aan te werken in de contacten die zij met hun achterban en inwoners heeft.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie