Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeente wil inwoners blijven zien

11 februari 2023 om 08:46 Zorg

VEENENDAAL De gemeente wil indicaties voor onbepaalde tijd binnen de Wmo afgeven, maar niet voor alle zorg. Bij de materiële zorg ziet het college daarvoor geen belemmering, maar zij wil bij de immateriële zorg toch graag de inwoners elke paar jaar even kunnen zien en evalueren hoe de zorg verloopt.

CDA, ChristenUnie, SGP en PvdA met steun van SP, Lokaal Veenendaal en D66 vroegen vorig jaar om de indicatie voor onbepaalde tijd binnen de Wmo mogelijk te maken. ‘Het voorbeeld van de gemeente Utrecht, de gemeente Rotterdam en de gemeente Stichtse Vecht te volgen en indicaties voor onbepaalde tijd binnen de Wmo mogelijk te maken voor de voorzieningen waar dat nu nog niet mogelijk is. Wanneer er sprake is van een levenslange beperking of aandoening en geen zicht is op verbetering.’ Wethouder Martijn Beek wilde hier naar kijken, waarna de motie vorig jaar is ingetrokken. Het college heeft nu haar bevindingen met de gemeenteraad gedeeld en steunt wel de richting van het verzoek.

INDICATIE ,,We hebben afgesproken met de raad dat we eerst zicht zouden geven op de wijze waarop de indicaties nu gebeuren. En hoe kun je zorgen dat je niet telkens hoeft te herindiceren. En tevens wat moeten mensen hiervoor meenemen om aan te leveren”, aldus de wethouder. De gemeente mag hele korte indicaties afgeven of indicaties voor onbepaalde tijd en alles er tussenin. In de wet staat niets over de duur van de indicatie, wel om met regelmaat te onderzoeken of de ondersteuning nog nodig is. Veenendaal mag dus al indicaties voor onbepaalde duur afgeven. Het college wil dit voor materiële zorg doen. Zij zal met de politieke partijen bespreken dit bij de immateriële zorg anders te regelen.

Wanneer duidelijk is dat een inwoner voor langere tijd ondersteuning nodig heeft, willen we daarom ook een lange indicatie afgeven

ONDERSTEUNING ,,We vinden het belangrijk dat inwoners met langdurige beperkingen of aandoeningen niet constant bezig zijn met het aanvragen van ondersteuning. Wanneer duidelijk is dat een inwoner voor langere tijd ondersteuning nodig heeft, willen we daarom ook een lange indicatie afgeven. Dit doen we voor maximaal vijf jaar. We vinden het ook belangrijk om inwoners af en toe te blijven zien en spreken. Zo kunnen we zien of de ondersteuning de inwoner helpt en of er meer, minder of andere ondersteuning nodig is. De wet vraagt dat ook van ons”, stelt het college. Veenendaal denkt er wel aan bij een complexere ondersteuningsvraag meer evaluatiemomenten te plannen.

CHECKEN ,,In Veenendaal werken we maximaal eens per vijf jaar met een nieuwe indicatie. Dit is eigenlijk ingegeven om af en toe nog eens te checken of alles voldoende is. Houdt een mantelzorgverlener het nog vol of is er misschien meer nodig. Daarnaast speelt dat we afspraken hebben met zorgaanbieders en daar willen we grip op houden. Deze vijf jaar zijn wel eigenlijk voornamelijk bepaald voor het immateriële deel van de zorg”, verduidelijkt wethouder Martijn Beek. Bij deze immateriële zorg in de Wmo is Veenendaal afgelopen jaar wel gestart met een werkwijze om de langere indicaties af te geven.

EINDDATUM ‘Bij problematiek waarbij we verwachten dat de ondersteuningsvraag langdurig is en stabiel is, evalueren we aan het eind van de indicaties, dus bijvoorbeeld na vijf jaar. Deze manier van werken leidt tot minder administratieve lasten bij inwoners, zorgaanbieders en gemeente. De evaluatiemomenten zorgen dat we de inwoners blijven zien en de ondersteuning aan kunnen passen als dat nodig is. Hierbij kiezen we ervoor om bij de immateriële Wmo altijd een einddatum aan de beschikking te verbinden. Bij de materiële Wmo geven we vrijwel altijd indicaties zonder einddatum af.’ De raad zal volgende maand uitgebreid informatie krijgen over de indicering in Veenendaal.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie