Ester Lammers bij een van de Cultuurcafés in de R.K. Gedachteniskerk in Rhenen.
Ester Lammers bij een van de Cultuurcafés in de R.K. Gedachteniskerk in Rhenen. Jan van den Brink

Ester Lammers voelt zich als een vis in het water als Cultuurcoach van Rhenen

7 januari 2022 om 07:13 Podiumkunsten

RHENEN Energievol, strijdvaardig en creatief. Recht op haar doel af. Zet stevig haar hakken in het zand als het nodig is. Neemt geen genoegen met een botte nee! Geen afspraken op een waakvlam zetten, maar gelijk afhandelen. Ze blijkt de juiste vrouw op de juiste plek. Liefde voor toneel en cultuur in al z’n verscheidenheid. Ester Lammers-van der Linden is inmiddels meer dan een half jaar Cultuurcoach in de gemeente Rhenen. Een taak die haar, zo blijkt, op haar lijf geschreven is.

door Henk Jansen

Ester Lammers-van der Linden volgde meer dan een half jaar geleden Lea van Son op als Cultuurcoach voor de gemeente Rhenen. Van Son vervulde deze functie acht jaar. Aan Ester de taak om in haar voetsporen te treden en dezelfde liefde en passie voor het culturele leven in de gemeente Rhenen te tonen.

Na ruim een half jaar kan worden geconcludeerd dat ze daar, zij het met tegenwerking van Covid-19 en de daarbij behorende beperkingen, in geslaagd is. ,,Ja, ik heb te maken gekregen met het coronavirus. Dat noopte tot tal van aanpassingen. Een Cultureel Café met publiek erbij was niet mogelijk. Dus werd geprobeerd om het publiek via een online presentatie cultuur in al z’n verscheidenheid te tonen.”

PUBLIEK ,,Het is een alternatief, maar ik had toch liever gezien dat het publiek live aanwezig was geweest”, vervolgt ze. ,,Zoals in de R.K. Gedachteniskerk, tijdens het Cultureel Café. Het was mooi om een verscheidenheid aan mensen die actief met kunst en cultuur bezig te zien hun passie te zien vertolken, maar ik zou ook graag zien hebben dat ook bezoekers daar getuige van waren geweest om zo te komen tot verbinding tussen uitvoerenden en publiek.’’ 

Een botte ‘nee’ komt bij haar niet voor. Ze zoekt altijd naar oplossingen. Als de naam Gedachteniskerk valt dan hoopt Ester Lammers dat het de stichting Vrienden van R.K. Gedachteniskerk lukt om van het gebouw een nationaal gedachtenismonument en één met een publieke functie. ,,Dat zou prachtig zijn. Een plek om bijvoorbeeld blijvend kunst- en cultuurevenementen te houden. Een kerk waarin ik ook graag een Cunera-presentatie zou willen zien.”

VERRASSEN Voor Ester wordt het in 2022 ook zoeken naar alternatieve mogelijkheden. Niet wat niet kan, maar wat wel mag. Ester: ,,Ik weet maar al te goed dat er de komende tijd nog steeds regels gelden om iets te organiseren. Maar doordrongen van dit gegeven kan het soms toch nog wel verrassend uitpakken.’’

Verrassend was het optreden onlangs op het Henk Deysplein. Tijdens ‘Kleurrijk op zaterdag’, een van de activiteiten die Ester als cultuurcoach op haar bordje heeft liggen, werd een feestelijk dwarsfluitconcert gehouden. ,,Het plein is een geschikte plek voor ‘Kleurrijk op zaterdag’ dat we frequent willen houden. Het is een ruimte waar onder andere een muziektent, zoals die vroeger hier dichtbij in een voormalig plantsoen heeft gestaan, niet zou misstaan.’’ In het nieuwe jaar blijven de beperkingen.

Daar zal ook Ester Lammers als cultuurcoach weer mee te maken krijgen. Het vergt de nodige creativiteit. Ester is er echter de vrouw niet naar die berust, want bij berusting gaat alles voorbij...

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie