Dit zou in de ogen van Veenendaler Job van Hardeveld de nieuwe gemeente moeten worden: Valleistad.
Dit zou in de ogen van Veenendaler Job van Hardeveld de nieuwe gemeente moeten worden: Valleistad. Job van Hardeveld
Ingezonden brief

Valleistad, de politiek slaapt rustig verder

9 januari 2022 om 15:30 Opinie

VEENENDAAL Het eerste artikel over een eventuele fusiegemeente Valleistad heeft nog niet veel reuring te weeg gebracht in Veenendaal en omliggende gemeenten. Dat was wel de bedoeling van dit eerste artikel. Er is wel een medestander gevonden in de vorm van uw wekelijkse columnist Jurgen Hillaert. Hij deed zelfs een goede naamsuggestie aan de hand: ‘gemeente Prattenburg’ in plaats van de gekozen werknaam Valleistad. 

Maar er was meer. Een uitgebreide zeer vakkundige analyse van de voors en tegens van gemeentelijke fusies van de hand van de Veenendaler Dirk Jans. Dirk Jans heeft zijn werkzame leven gewijd aan de bedrijfsvoering van gemeenten. Eerst 23 jaar als ambtenaar bij gemeenten, daarna 21 jaar als externe voor gemeenten. Als nevenfuncties heeft hij vervuld docent aan de bestuur academie, controller bij een gemeenschappelijke regeling en lid van lokale rekenkamers. Gelukkig besloot hij zijn analyse met de positieve opmerking dat Veenendaal zeker wel een fusie moet gaan onderzoeken. Er is niet veel ruimte meer voor woningbouw, die een gemeente als Veenendaal zeker moet blijven nastreven. Argumenten daarvoor zijn aangegeven in het eerste artikel over Valleistad.

NIEUWBOUWWIJK De oplettende Rijnpost-lezer zal het ook niet zijn ontgaan dat de gemeente Rhenen enkele weken geleden plotseling kwam met een plan voor de bouw van 1000 woningen aan de westkant van de gemeente, te ontwikkelen richting Veenendaal. Er wordt daarin zelfs al gerept van de aanleg van een NS-station. Laten we dat dan maar station Valleistad-Oost noemen in plaats van Rhenen-West. U voelt het al, de bewoners van Rhenen West zullen voor een groot deel weer aangewezen zijn op de voorzieningen in Veenendaal. Middelbare scholen, speciaal onderwijs, theater, minder grote sporten, winkelcentrum, spoorwegen naar het oosten, via De Klomp en niet te vergeten woningbouw. 

WINDMOLEN Wat te denken van de gemeente Ede? In het plan Valleistad ligt aan de oostkant een witte vlek op het geschetste kaartje.  Dat is het contour van de deelgemeente Ederveen-De Klomp. Laat daar nu net een giga-windmolen staan ingepland, van spanwijdte 240 meter. De mensen in Valleistad Oost zullen daar niet blij mee zijn. De geplande plaats is in de oksel van de oprit/afrit naar de A12, daar waar zojuist Hendi BV zijn nieuwe pand heeft geopend. Hendi is overigens een van oorsprong Veenendaals bedrijf, later verhuisd naar Rhenen en nu dus verhuisd naar Ederveen-De Klomp.  Symbolischer kan het niet voor de toekomstige Valleistad. 

GEEN REACTIE Helaas. Er zijn opvallend weinig reacties, zelfs geen enkele, uit de politiek gekomen. Alle fracties of toekomstige fracties houden hun kaken volledig op elkaar. Logisch, de gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Waarom zou je je nek uitsteken voor een Valleistad? Het verleden heeft geleerd dat zo’n proces zo’n 5 tot 10 jaar voorbereiding en gekissebis met de deelnemende gemeenten vergt. En over 4 jaar zijn er weer verkiezingen, dan zien we wel weer als gemeenteraadsfractie. 

Colleges van b en w? Beste heren en dames: het betreft maar drie colleges: Veenendaal, Rhenen en Renswoude. Dat is toch te overzien? Slechts enkele van u gaan hun baan verliezen. Oh ja en dat is lastig: een stukje provincie Gelderland gaat naar de provincie Utrecht.  Dezelfde ervaringen in het verleden leren dat er dan het ene stukje provincie wordt uitgeruild tegen een ander stukje van de bevoordeelde provincie. 

GESPREK Geen enkele fractie in Veenendaal, noch in Rhenen, noch in Renswoude noch in  Ede die zich durft uit te spreken over de Valleistad, een fusiegemeente. Een fusiegemeente waarvoor volgens mij met de verkennende gesprekken en onderhandelingen hoognodig zal moeten worden begonnen. Is er dan geen enkele politicus of burgemeester die de discussie durft te openen? 

En ja, dat zal langer duren dan de raadsperiode van de raadsleden die binnenkort gekozen gaan worden. Er is toch wel één raadslid met een lange termijn visie? Per slot van rekening waren er in mijn CLV-tijd (1968) nog 950 gemeenten in Nederland en nu zijn er nu nog 352 van over. Allemaal verdwenen door fusies.

Job van Hardeveld
job@boost-avenue.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie