Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Na ruzie komt fusie

10 november 2021 om 13:08 Opinie

VEENENDAAL Waarom moeilijk doen als het samen kan? Afgelopen week hield Job van Hardeveld in deze krant een pleidooi voor de Valleistad. Een gemeente waarin onder meer Renswoude, Rhenen en Veenendaal samengaan. Het idee is niet nieuw, maar met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, wél actueel.

Van mij mag dit nog liever vandaag dan morgen gerealiseerd worden. Waarom zou je drie dure gemeentehuizen willen hebben met elf wethouders en drie burgemeesters? Gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal doen het met de helft van dit aantal bestuurders. Eén grote gemeente hoeft ook minder dure externe adviseurs in te huren, want ze heeft dan de expertise zelf in huis. De kwetsbaarheid van de organisatie neemt af. 

Een fusiegemeente is ook beter toegerust om complexe taken als de Wmo, infrastructuur of de woningnood op te pakken. Er ontstaan schaalvoordelen. Als je de kosten van de dienstverlening kunt spreiden over meer burgers doet dat de kosten pèr inwoner dalen. En na een fusie heb je ook minder te maken met ingewikkelde en vaak weinig democratische intergemeentelijke samenwerkingsregelingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De afstand tussen de inwoners en het bestuur wordt groter. Maar laten we heel eerlijk zijn. Ook nu blijft de politieke betrokkenheid van de meeste burgers beperkt tot één keer in de vier jaar stemmen en eens in je leven een bezwaarschrift indienen. En uiteraard kun je ook gewoon samenwerken en toch apart blijven, maar lusten en lasten zijn dan niet altijd even eerlijk verdeeld.

Ìk zou een trotse inwoner van de nieuwe gemeente Valleistad worden. Wat mij betreft mogen we ‘m ook gemeente Prattenburg noemen als hommage aan de onlangs overleden jonkheer van dit al eeuwenlang gemeentegrensoverschrijdend landgoed. Ik woon dan in één keer in een plaats aan de Rijn en krijg er twee prachtige kastelen, bossen en een recreatiegebied bij.

Richard Nixon zei ooit: alleen als je in de diepste vallei bent geweest, kan je weten hoe magnifiek het is om op de hoogste berg te zijn. De weg naar Valleistad zal dus zeker niet van een leien dakje gaan, maar na een eerste ruzie ben ik overtuigd van een uiteindelijke fusie.

door Jurgen Hillaert
Reageren: veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie