Afbeelding
Jurgen Hillaert
Column

Ik zie ‘t wel zitten

3 november 2021 om 13:01 Opinie

VEENENDAAL We hebben ze in alle soorten en maten. Hippe metalen bankjes in de Hoofdstraat, houten bankjes in de parken en op schoolpleinen. Ouwe lullen bankjes op het Scheepjeshofplein, onveilig gemaakt door paffende hangouderen. En sinds kort ook picknickbankjes in het Stadspark, waar rolstoelers kunnen aanschuiven. Of heet dat aanrollen?

Bankjes hebben een sociale functie. Jonggeliefden wisselen er schuchter (of minder schuchter) hun eerste kus uit. Herinnert u zich uw bankje nog? Daklozen vinden er een plek om hun dag door te komen. Moeders strijken er neer als hun kinderen zich uitleven in de speeltuin en ouderen vinden er een plek om even uit te rusten.

Veel bankjes hebben ook hun vaste bezoekers. Zo vind je aan de Brouwersgracht vaak een man gehuld in een dikke rode jas mét een AH-tas en fles cola. Tenminste ik denk dat er cola inzit. In het parkje bij de Oude Kerk zat altijd een groepje hangjongeren. Maar waar elders in de stad er bankjes bijkomen, is dit bankje juist weggehaald. Te veel overlast was de verklaring. Nu was het inderdaad ook altijd een zootje met fastfood-verpakkingen, blikjes en lege flessen. Maar feit was ook dat de vuilnisbak die naast het bankje stond altijd nokvol zat. Een probleem wat je meer tegenkomt in het winkelcentrum.

De meest recente bankjesontwikkeling vind je op het Raadhuisplein. Hier stonden altijd al gebogen bankjes, maar na een ‘tegelwip’-actie op dit plein hebben de bankjes een net iets andere plek gekregen. Het lijkt of een dronken aannemer ze heeft teruggeplaatst. De kromming van de bankjes vloekt nu heel erg met de kromming van de gecreëerde plantsoenen. Of is het bewust gedaan, indachtig het spreekwoord “Op deze bank is zo gelogen, de bank is er van krom gebogen.”

Als gebruiker van de bankjes vraag je je nu wel af aan welke kant je geacht wordt je benen te laten bungelen. Überhaupt is het Raadhuisplein een beetje een rommeltje aan het worden. De nieuwe pinautomaten zorgen ervoor dat Jan en alleman zijn auto nu tijdelijk parkeert voor de uitgang aan de Brouwersgracht. Dit gecombineerd met geparkeerde fietsen en kruisende fietsers, auto’s en wandelaars vraagt om een clash. Al met al voldoende roddelvoer voor de bankjeszitters. Die moeten ook wat te zien hebben.

door Jurgen Hillaert
Reageren:
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie