Eef Brouwers, woonachtig in Elst, is PvdA'er in hart en nieren.
Eef Brouwers, woonachtig in Elst, is PvdA'er in hart en nieren. Jan van den Brink

Eef Brouwer lijsttrekker PvdA Rhenen: ‘Veel bereikt maar dat is niet altijd zichtbaar’

7 november 2021 om 06:15 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Eef Brouwer is lijsttrekker van de PvdA in Rhenen. In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen legde de redactie hem een aantal vragen voor.

Hij is geboren in het dorp Dorst bij Breda. Vanwege werk kwam hij in 2001 naar Elst en werd 25 jaar geleden lid van de PvdA vanwege de idealen van de partij, die hem toen en nu aanspreken. Als lijsttrekker kan hij die nog meer uitdragen. Hij zegt als eenmansfractie de afgelopen jaren veel bereikt te hebben ,,al is dat niet altijd zichtbaar.”

Wat is er zoal bereikt?
,,Als eenmansfractie is het niet makkelijk PvdA idealen voor elkaar te krijgen. Toch hebben we in de afgelopen jaren een duit in het zakje kunnen doen. Zo ben ik ben trots dat onze motie voor een locatie voor 24-uurs zorg in Rhenen unaniem is aangenomen. Ook dat er in Rhenen een nieuw multifunctioneel gebouw met zwembad gebouwd gaat worden. Ik ben trots dat recentelijk de moties zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming door de meerderheid van de raad zijn overgenomen. Hierdoor zal het moeilijk voor beleggers worden betaalbare woningen op te kopen en die voor een hoge huur aan te bieden. Ook het parkeerprobleem in de benedenstad wordt aangepakt en de hondenbelasting verlaagd.”

Wat zijn je ambities?
,,Mijn ambities gaan over zorg, wonen, welzijn en inclusie. Zo willen we dat iedere kern in onze gemeente een locatie voor 24-uurs zorg heeft; dat de gemeente maatwerk levert aan inwoners die hulp nodig hebben; meer aandacht wordt gegeven voor het bouwen van betaalbare koop-, huur- en levensloopbestendige woningen, waarbij ook het MOB-complex in Elst ingezet kan worden; dat woonlasten betaalbaar blijven; dat niet het budget maar de Rhenenaren centraal staan; dat Rhenen een gemeente is waar iedereen, ongeacht inkomen, leeftijd, afkomst, geaardheid en religie welkom is en ongestoord kan wonen, leven, recreëren en spelen. Ook dat de burger vaker en beter kan meebeslissen bij belangrijke besluiten in de gemeente.”

Hoe wil je dat bereiken: met wie, en met welke andere partijen wil je die ambities realiseren?
,,Ik wil niet op de verkiezingen vooruitlopen. De kiezer heeft het laatste woord en als de Rhenenaar een ander socialer, democratischer en pragmatischer coalitie wil, stem dan op de PvdA. Mocht het zo zijn dat de PvdA mee kan doen aan het formeren van een coalitie dan zou ik graag zien dat hierin, naast de PvdA, de PC/GroenLinks, D66, en CU zitting nemen. Het leveren van een wethouder zal als de PvdA in de coalitie komt dan besproken worden.”

Wat zou je Rhenenaren mee willen geven?
,,Blijf vertrouwen houden in de gemeentelijke politiek. We zijn dichtbij, gaan over dingen die je direct raken en zijn altijd bereikbaar. Anders dan in de landelijke politiek dus.”

Mooiste/belangrijkste plek van Rhenen?
,,Het Huis van de Gemeente, waar onze inwoners hun ideeën ventileren en daarop beleid kan worden gemaakt. Een gebouw waar iedereen welkom is.”

Wil je in Rhenen ook samenwerken/ één fractie gaan vormen met Groen Links, net zoals in de Tweede Kamer? Overigens vormt GroenLinks-Rhenen samen met Progressief Rhenen één fractie in de raad.
,,De PvdA Rhenen heeft nooit onder stoelen en banken gestoken graag met GroenLinks te willen samenwerken. We konden elkaar de afgelopen jaren goed vinden. Het is onze wens bij de raadsverkiezingen en de jaren daarna gezamenlijk op te treden.”

Waarom doet de PvdA de laatste periodes niet mee in de coalities?
,,Het is wel eens anders geweest. In 1990 had de PvdA vier zetels. De jaren daarna tot 2006 waren dat er drie en vanaf 2014 één zetel.  Dat wij de laatste periodes in de opposities hebben gezeten was niet vruchteloos. We hebben met moties en amendementen iets van onze idealen kunnen waarmaken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie