Dit zou in de ogen van Veenendaler Job van Hardeveld de nieuwe gemeente moeten worden: Valleistad.
Dit zou in de ogen van Veenendaler Job van Hardeveld de nieuwe gemeente moeten worden: Valleistad. Job van Hardeveld

Pleidooi voor Valleistad: ‘Waarom niet eens praten over samengaan?’

28 oktober 2021 om 07:16 Opinie Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL Job van Hardeveld uit Veenendaal is zeer begaan met de plaatselijke en regionale politiek. Hij was vijftig jaar lid en medebestuurder van de VVD in Veenendaal. Hij denkt nog altijd mee. Nu breekt hij een lans voor een idee dat hij al in 2012 opperde namelijk de vorming van de gemeente Valleistad, een plaats met 100.000 inwoners met voldoende ruimte voor een woning voor iedereen. Dat betekent wel dat de gemeenten en plaatsen Rhenen, Achterberg, Elst, Overberg, Renswoude, Ederveen en Veenendaal samengaan. ,,Is er ook maar één politicus in Veenendaal die de handschoen durft op te pakken?” Onderstaand zijn betoog.

,,De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in aantocht. Op 16 maar gaat Nederland weer naar de stembus om haar vertegenwoordigers voor de gemeenteraad te kiezen. Daarna wordt aan de hand van de uitslagen en de daarop volgende onderhandelingen een college wethouders samengesteld die samen met de zittende burgemeester het dagelijks bestuur gaat vormen van de gemeente. Ik heb het eens nagekeken: in 2012 heb ik mijn eerste weblog gemaakt over een onderwerp dat mij nog steeds, of juist nu weer, interesseert en ook wel verbaast. We weten dat de gemeente Veenendaal langzaam maar zeker volgebouwd raakt. Veel inbreidingsprojecten worden gepland en voltooid, er wordt veel de hoogte in gebouwd aan de randen van de stad en in het centrum. Met graagte wordt gekeken naar bedrijven in het centrum om die ruimte vrij te maken voor andere bestemmingen dan industriegrond. Dan kan ook daar weer worden gebouwd. 

Elke politicus is bang over dat onderwerp te beginnen

FUSIEGEMEENTE Een onderwerp over de schaarste aan Veenendaalse grond wordt bijna altijd vermeden: waarom gaan we niet eens met buurgemeenten praten over samengaan. Elke politicus is bang over dat onderwerp te beginnen, uit angst voor ruzie, uit angst voor gek versleten te worden, uit angst om zetels te verliezen of wat dan ook, het onderwerp is taboe in de Veenendaalse politiek. En dat is al vele tientallen jaren zo. Inmiddels is er wel een fusiegemeente aanpalend aan Veenendaal ontstaan: Utrechtse Heuvelrug. Door de lengte van die gemeente mag het een lintdorp worden genoemd, waarbij gedeelten zeker bij een Veenendaalse fusie gemeente hadden kunnen behoren. Het Amerongse deel van Elst bijvoorbeeld, maar ook Overberg. Veenendaal moet zelf aan de slag voor een fusiegemeente wil het niet vastlopen op haar eigen grondgebied. Mag ik u voorstellen: Valleistad, de fusiestad van Rhenen, Achterberg, Elst, Overberg, Renswoude en mogelijk Ederveen, De Klomp en tenslotte Veenendaal.

VOORZIENINGEN Een stad in de zuidoosthoek van de provincie Utrecht, met ruim 100.000 inwoners. Een stad met een oppervlakte van 103 km2. Een stad waarin alle voorzieningen aanwezig zijn die een inwoner zich wenst, met voldoende grond voor uitbreiding van woningbouw, en werkgelegenheid. Met ook diverse winkelcentra, zwembaden, theater, alle sportclubs die je kunt bedenken, alle middelbare scholen, met prachtige wandelgebieden, fietspaden door bossen en polder. Een stad met uitstekend openbaar vervoerverbindingen, met een uitstekend wegennet, Een stad met een ambtenarenapparaat dat alle diensten levert die zijn inwoners nodig heeft. Die meetelt in de provincie en gezien wordt in Den Haag.

BESPARING De achtergronden voor de vorming van deze fusiestad zijn divers. Het al eerder genoemde ruimtegebrek van de gemeente Veenendaal is daarvoor de eerste aanleiding. Maar eerlijk is eerlijk, Veenendaal voelt zich een beetje benadeeld. De omliggende gemeenten maken voor een groot gedeelte gebruik van de Veenendaalse voorzieningen: theater, voortgezet onderwijs, zwembad, grote diversiteit aan sporten en sport accommodaties, als koopcentrum, als werkverschaffer voor veel inwoners. Wat te denken aan woningbouw voor alle jongeren die in hun eigen dorp willen blijven wonen? Veenendaal vangt op dit moment nog veel van deze woningbehoefte op, maar als gezegd, komt daar op korte termijn een einde aan, puur door grondgebrek. Al die voorzieningen kosten veel geld, voor onderhoud, voor nieuwbouw, voor uitbreiding. Als dat allemaal kan worden gerealiseerd als één stad, ontstaan er goede besparingsmogelijkheden op die uitgaven, zodat er weer mogelijk wordt voor andere voorzieningen ook en vooral in de Valleistaddorpen.

Veel gemeenten zijn ons voorgegaan met een fusieproces. Tot dusver zonder het uitbreken van dorpsoorlogen en grote problemen

PRAKTISCHE VRAGEN Een veel gehoord tegenargument is: ,,maar Veenendaal heeft toch veel baat bij zijn koopcentrum?” Dat is zeker waar, maar die aantrekkelijkheid is in de eerste plaats het voordeel van winkeliers en niet van de gemeente. Deze achtergronden zijn voor het grote deel allen zaken die ons als inwoners van Valleistad verbinden. Maar er is meer. Wist u dat diverse ambtelijke diensten van Rhenen en Renswoude nu al zijn ondergebracht bij ambtenaren op het gemeentehuis van Veenendaal? Die diensten vergen geen fulltime baan in die gemeenten, dus zijn de diensten ondergebracht. Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan Valleistad. Waar moet ik mijn paspoort en rijbewijs verlengen, waar kan mijn zoon of dochter nog trouwen, hebben onze winkels nog bestaansrecht? Allemaal heel praktische vragen.

Gelukkig zijn er heel veel gemeenten ons voorgegaan met een fusieproces. Tot dusver zonder het uitbreken van dorpsoorlogen en grote problemen. De gemeentelijke loketten blijven open in de Valleistad-dorpen. De trouwlocaties blijven waar ze zijn, de winkelcentra in de Valleidorpen hebben evenveel kans als nu. Daar verandert niet veel meer dan wat er automatisch ook heden al gebeurt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie