Afbeelding
Team Clean Veenendaal

Team Clean bestaat vijf jaar: ‘Alle credits gaan naar onze zwerfafvalrapers’

3 maart 2022 om 07:19 Natuur en milieu

VEENENDAAL Onderzoekuitkomsten wijzen uit waar burgers zich het meest aan ergeren als het om de openbare ruimte gaat. Na hondenpoep en het afsteken van vuurwerk, ergert men zich aan het vele zwerfvuil langs straten en groenstroken. Veel mensen met hart voor de natuur zetten zich dan ook belangeloos in voor een schone (woon)omgeving. Dat gebeurt zowel individueel als door bedrijven, verenigingen, politieke partijen in verkiezingstijd maar ook door speciale uitgeruste teams zoals Team Clean uit Veenendaal. Het team rond zwerfvuilgoeroe Tjeerd de Vries (70) bestaat uit 50 leden en bestaat vandaag (donderdag 3 maart) precies vijf jaar. 

door Gertjan van Capellen

Zijn speciale crèmekleurige vuilruimfiets met oranje velgen, die hij uit een container heeft gevist maar er weer als nieuw uitziet, staat met aanhanger naast het huis geparkeerd met een opbrengst die helaas weer ‘zeer goed’ te noemen is. Net terug van een wekelijks reinigingsrondje langs de N416, de weg over de berg naar Elst, steekt hij van wal. ,,Ik heb nooit kunnen denken dat het team vijf jaar later uit 50 leden zou bestaan. Elk lid houdt zijn of haar eigen straat of omgeving schoon en een select groepje helpt maandelijks mee de N233, de Cuneraweg, te ruimen. Beide zijn provinciale wegen die buiten de bebouwde kom eigenlijk door de provincie zouden moeten worden schoon gehouden. Dat doen we samen met de aanpakkers van het Zwerf Afval Adoptie Plan (ZAAP) uit Rhenen. Die starten bij de Rijnbrug tot aan de rotonde en wij bij de 3Zussen waarna we gezellig een bakkie doen bij de brandweerkazerne of bij de 3Zussen. De vuilopbrengsten kunnen we dumpen bij de brandweerkazerne in Rhenen, bij buitenplaats Rhenendael of bij de gemeente Veenendaal”, aldus de zwerfafvalruimer.

De gemeente Veenendaal moet echt in gesprek met de scholen

SCHOLEN En binnen de bebouwde kom hoe is het daar gesteld? ,,Binnen de bebouwde kom bereiken we met Bart van Steeg, Wouter Groot Koerkamp, Janneke Penterman en Dirk Bok, de wijkmanagers van de gemeente Veenendaal, meer gehoor wat overigens ook geldt voor wijkcoach Rinie Bergevoet en Arno Wiltens van de politie die over de wijk Engelenburg en het Zuiderkruis gaat. Met genoemden heb ik alle vertrouwen in beter wijkresultaat. Goed samenwerken is het ook met Reina Veldhuizen en Arend Verwoert en Bjorn Snel van de gemeente Veenendaal. Van de laatste hoop ik echter dat hij met de scholen in gesprek gaat. Een conciërge op een school aan de Rembrandtlaan nam zelfs niet de moeite even te komen kijken op het schoolterrein op het moment dat wij er aan het ruimen waren. Aan Bjorn de taak om met de scholen in gesprek te gaan.” 

,,Een taak is ook weggelegd voor de boa’s die erop moeten handhaven door gesprekken aan te gaan met inwoners maar ook met ondernemers bijvoorbeeld in het Zuiderkruis. Dat is echt nodig”, aldus De Vries. ,,Een goed voorbeeld is een winkel in het Winkelcentrum Ellekoot. Een opvallende bak van Nederland Schoon geeft er bijzonder goede resultaten. Goed voorbeeld doet hopelijk volgen. Verder heb ik mensen gesproken van Pro-Veenendaal en de ChristenUnie waar ik grootse verwachtingen van heb.”

Het begint bij de opvoeding kinderen van jongs af bewust te laten omgaan met hun leefomgeving

ONTSTAAN ,,Een uitzending van RTV Utrecht was de directe aanleiding iets aan het plaatselijk zwerfafvalprobleem te gaan doen”, gaat De Vries verder. ,,Tijdens mijn afscheid als accountmanager in damesmode kreeg ik cadeaubonnen die ik in Kesteren kon besteden en besloot ik, sportief als ik was, via de Cuneraweg naar Kesteren te gaan lopen. Ik schrok wat ik langs de weg zag aan zwerfafval en zocht contact met de gemeente Rhenen die me in contact brachten met zwerfafvalrapers van ZAAP. Zij verschaften mij de middelen om het zwerfafval te lijf te gaan. Daarmee is de maandelijkse ruimdag van de Cuneraweg ontstaan.” 

,,Ook de gemeente Veenendaal had wel oren naar een Veens equivalent van ZAAP en zo ontstond Team Clean. Al gauw participeerden inwoners van Veenendaal met gevolg dat we nu zo’n 50 leden hebben. Via de app houden we elkaar op de hoogte van groepsactiviteiten en worden meldingen doorgegeven waarmee de gemeente Veenendaal stappen onderneemt. Zwerfafval komt door menselijk handelen op plekken die daar niet voor bestemd zijn zoals straat, berm, strand of in parken. Het begint bij de opvoeding kinderen van jongs af bewust te laten omgaan met hun leefomgeving”, doceert Tjeerd die het roerend eens is dat het minimaliseren van zwerfafval een vervolg krijgt met de juiste kennis en voorlichting op scholen. 

ZICHTBAAR ,,Team Clean pakt het goed aan door zichtbaar te zijn in de straten van Veenendaal en omgeving en hoopt zo dat er mensen zijn die zich bij ons willen aansluiten maar ook eventueel mensen met een uitkering die zo iets terug willen doen voor de maatschappij. Dat komt nog weinig van de grond terwijl ik er al vier jaar op hamer bij de gemeente. Wel van de grond komt ook dit jaar weer de landelijke opschoondag die gepland staat op zaterdag 19 maart. Op deze dag slaat Team Clean de handen ineen met inwoners, gemeenten, scholen, verenigingen en bedrijven die zich inzetten tegen zwerfafval. Dit jaar zijn de acties gefocust op de locaties Het Franse Gat en het Schrijverspark.”

Zwerfafval voorkomen is een illusie. Handhaven kan mijn inziens beter maar blijkt in de praktijk lastig

Welk soort afval kom je nou het meeste tegen? ,,Vooral plastic verpakkingen en veel blik, veel blik. Ook vanmorgen weer zo’n honderd blikjes langs de Veenendaalsestraatweg. Daar moet je echt veel van hebben wil het wat opbrengen. Blik wordt door Ton Etsendam van sponsor Road2Work opgehaald bij de gemeentewerf. De invoering van statiegeld op blik kun je op wachten. Dat is reeds het geval met petflessen wat gelijk effect sorteerde. Zwerfafval voorkomen is een illusie. Handhaven kan mijn inziens beter maar blijkt in de praktijk lastig”, is zijn redenering net als de huidige regel die ondernemers verplicht hun directe omgeving rond hun toko schoon te houden.

SAMENWERKEN Veenendaal de schoonste plaats van Nederland, is dat jouw ultieme wens? ,,Eerst maar eens de schoonste van de provincie proberen te worden. Dat zal nog een hele kluif worden. Ik schrik nog steeds wat ik hier tegenkom. Maar met de wijkmanagers, gemeente Veenendaal, politie, boa’s en politieke partijen moeten wij de handen ineen slaan om Veenendaal schoner en dus mooier te maken”, aldus de zwerfafval coördinator.

Meer informatie: Tjeerd de Vries, tel. 06-44199541 of kijk op www.duurzaamveenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie