Afbeelding
VVD Veenendaal

Veenendaal-Oost klaagt over hoge energieprijzen: ‘Bewoners betalen de hoofdprijs’

27 februari 2022 om 07:39 Wonen

VEENENDAAL Betaalden de bewoners van Veenendaal-Oost in 2021 nog 23 euro voor stadsverwarming, een jaar later is dat tarief precies verdubbeld. Reden voor een aantal bezorgde wijkbewoners om de noodklok te luiden bij de gemeente en bij DEVO, de energieleverancier van de wijk.

door Marco Diepeveen

Bij alle energieleveranciers zijn de tarieven de afgelopen tijd geëxplodeerd. Maar DEVO (Duurzame Energie Veenendaal-Oost) maakt het wel heel erg bont. Aldus een verontruste wijkbewoner, die niet met zijn naam in de krant wenst. 

KORT GEDING ,,We zijn bezig om een bewonerscomité over dit onderwerp op te richten. Sommigen willen zelfs een kort geding aanspannen, maar de meerderheid van ons vindt dat te ver gaan. Ik snap dat de energietarieven ook bij DEVO omhoog zijn gegaan. Dat is logisch, want dat gebeurt overal.”

Wat de wijk niet snapt, is dat DEVO volgens onderzoek van bewoners nu de toppositie bezit. Het actuele gastarief van DEVO bedraagt 45,55 euro. Beduidend hoger dan Warmtebedrijf Ede (39,33 euro), Stadsverwarming Purmerend (36,22 euro) en Vattenfall (39,41 euro). Het vastrecht van DEVO is 775 euro voor 2022. Hiermee kost een tussenwoning in Veenendaal-Oost dit jaar 2.197,09 euro aan verwarmingskosten. 

,,Hier komen nog de stroomkosten bij. DEVO is de duurste leverancier van stadsverwarming. Terwijl de gemeente volledig aandeelhouder is en DEVO daarom geen winstoogmerk heeft. Heel frustrerend. Voor veel mensen wordt energie onbetaalbaar. Terwijl de wijk zo duurzaam is opgezet, met goed geïsoleerde woningen. Ede geeft zelfs korting op stadsverwarming.”

VERHUIZEN De wijkbewoners missen openheid van zaken bij DEVO. ,,Zonder uitleg moeten wij hen vertrouwen op hun blauwe ogen. De bewoners van Veenendaal-Oost hebben geen keuzevrijheid van energieleverancier. Zij betalen nu de hoofdprijs. Sommigen verhuizen zelfs vanwege de dure stadsverwarming. Ook nieuwbouwwijk Groenpoort moet straks waarschijnlijk verplicht naar DEVO.”

De ACM stelt jaarlijks in december grenzen aan de warmtetarieven. ,,De autoriteit zegt dat energiemaatschappijen daarmee geen misbruik mogen maken. Het ACM-plafond is 53,95 euro, maar 40 euro is redelijk.”

GUNSTIGE INKOOP DEVO-directeur René Prop in een reactie: ,,Het is ontzettend vervelend dat we zulke hoge energietarieven moeten berekenen. Niet uit commercieel oogpunt, maar DEVO moet wel uit de kosten komen. Daarom proberen wij het consumententarief zo laag mogelijk te houden. Per kubieke meter is de inkoopprijs voor gas verviervoudigd naar 70 eurocent.”

DEVO zegt dat de inkoop ‘redelijk gunstig’ was. ,,Op het moment van vaststellen bedroeg de prijs zelfs 92 eurocent. We hebben daar wat vanaf kunnen pingelen. Andere aanbieders van stadsverwarming kunnen lagere tarieven rekenen. Omdat Ede en Purmerend bijvoorbeeld grotendeels werken met het goedkopere biomassa. Vattenfall wekt energie op uit vuilververbranding – ook relatief voordelig. Bovendien kunnen de grotere jongens scherper inkopen. DEVO is slechts een kleine speler. Toch zijn wij, vergeleken met reguliere energieleveranciers, relatief voordeliger. Dat scheelt algauw 300 euro op jaarbasis. Overigens verwacht ik op de langere termijn prijsdalingen op de energiemarkt. Van die markt zijn wij afhankelijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie