Tom en Jacqelien Pilzecker bezochten op het Ereveld Grebbeberg voor het eerst het graf van hun oudoom.
Tom en Jacqelien Pilzecker bezochten op het Ereveld Grebbeberg voor het eerst het graf van hun oudoom. Jan van den Brink

Nabestaanden voor het eerst bij graf ‘oom Gerard’ op het Ereveld op de Grebbeberg

8 juni 2023 om 12:39 Mensen Tips van de redactie

RHENEN Het was op Tweede Pinksterdag een ingetogen en altijd bijzondere bijeenkomst op het Ereveld op de Grebbeberg. Daar hield de Vereniging 8 R.I., zoals elk jaar, de herdenking voor haar leden, nabestaanden en andere belangstellenden. De vereniging is welhaast de oudste club in Nederland waarvan de wortels teruggaan op Mei 1940. 

Aanwezig op deze bijeenkomst waren ook Tom en Jacqelien Pilzecker, achterneef en -nicht van Gerardus Robert Christiaan Jozeph Pilzecker. Hij was één van de gesneuvelden tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg.

INDRUK

De nazaten kwamen hier voor het eerst. Het geheel maakte op hen diepe indruk, niet in de laatste plaats omdat de achternaam van hun oudoom zo duidelijk en goed werd uitgesproken tijdens het dodenappel dat werd opgenoemd door twee militairen van het regiment Oranje Gelderland. Dit onderdeel zet de tradities voort van het 8ste Regiment Infanterie. De in Arnhem geboren Gerard Pilzecker was 26 jaar, rooms-katholiek, dienstplichtig sergeant en commandant van de 3e sectie van 2-III-8 R.I..

STOPLIJN

Zijn opstelling lag in de stoplijn, even ten noorden van de Heimersteinselaan. Hij werd op 16 mei 1940 gevonden aan het bospad west langs de roggeakker in de noord-west hoek van de straatweg Rhenen-Wageningen (naast de erebegraafplaats). In die omgeving is hij op 14 mei 1940 ook gesneuveld.

Tijdens de bijeenkomst werd door de nabestaanden zijn portret, afkomstig van het bidprentje, op het graf gelegd. Het is één van de weinig bekende foto’s van hem. Hij staat daarop in uniform van een padvindersgroep. Een andere foto sierde zijn eerste grafsteen, direct na de oorlog op het Grebbeveld. Die is nog te zien op de website grebbeberg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie