Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Burgemeester Kats: ‘Ik hoop dat we elkaar weer kunnen ontmoeten zonder afstand te voelen’

5 januari 2022 om 07:00 Mensen

VEENENDAAL Waar burgemeester Gert-Jan Kats het meeste naar uitkijkt als alles weer normaal zou zijn of we een manier hebben gevonden om met corona om te gaan? Dat we weer ‘gewoon’ ons leven kunnen oppakken. ,,Ik hoop van harte dat we allemaal weer onbezorgd naar de toekomst kunnen kijken, we elkaar weer kunnen ontmoeten zonder een afstand te voelen en er weer ruimte is voor evenementen als Dodenherdenking en Koningsdag. Dat Veenendaal weer bruist als altijd!”

door Arjan van den Berg

Uit een studie van het CBS blijkt dat het vertrouwen in de overheid, maar ook in elkaar, nu historisch laag is. ,,Hoewel er nog steeds veel mooie dingen gebeuren, is er ook wrijving in de samenleving, door families, vriendengroepen, kerken en sportclubs heen. Mensen verstaan elkaar soms niet meer. We zullen een manier moeten vinden om weer met elkaar samen te kunnen leven. Zoek de mensen op waarmee je op afstand bent komen te staan. Zoek naar de punten waar je het wel met elkaar eens bent en heb respect voor elkaar.”

JUISTE INFORMATIE ,,De overgrote meerderheid van de bevolking houdt zich keurig aan de regels en ruim tachtig procent in Veenendaal is gevaccineerd. Waar ik me zorgen om maak is of mensen hun beslissing maken op basis van de juiste informatie”, zegt Kats. ,,Ik kom op straat mensen tegen die geloven in complotten als Big Pharma of 5G, vinden dat de wereld gek is geworden en dat alleen zij het juist zien. Er zijn ook mensen die het allemaal niet meer overzien en de overheid en de wetenschap wantrouwen. Ik vind het buitengewoon verwerpelijk dat stromingen complottheorieën gebruiken en dat zelfs in de Tweede Kamer is binnengeslopen. Als mensen vasthouden aan leugens en onwaarheden is er geen fatsoenlijk politiek debat te voeren.”

Er wordt soms stevig gedebatteerd, maar we weten altijd de weg vooruit te vinden

PIJN ,,Ik spreek met horecaondernemers en voel de pijn. Ik doe ook een ruimhartige oproep om de lokale ondernemer te steunen. Ik voel de pijn van mensen die gelovig zijn en Kerst niet konden vieren op hun eigen manier.” De burgemeester voelt ook de pijn in de zorg. ,,Uiteraard hoor ik veel via de instanties zoals de Veiligheidsregio en de GGD, maar ook via mijn vrouw, die verpleegkundige is. Vooral die persoonlijke verhalen raken mij diep.”

,,Gelukkig zitten we wat corona betreft op één lijn in de gemeenteraad. Er wordt soms stevig gedebatteerd, maar we weten altijd de weg vooruit te vinden.” 

VERKIEZINGEN Over vooruit kijken gesproken: in maart staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Kats heeft alvast een paar adviezen voor de nieuwe raad. ,,Eén van de vragen die ik wil stellen is: kun je je nog laten overtuigen in een debat? Anders kunnen we net zo goed standpunten bepalen en dan gaan stemmen. Het tweede aspect is: hoeveel onderwerpen wil je herformuleren? Als beleid prima is, moet je het niet gaan veranderen. Kies een paar onderwerpen die je belangrijk vindt. En als derde: ga de straat op als raad, ga als collectief naar buiten in plaats van als losse fracties of leden.”


Foto Gemeente Veenendaal

Ga straks in maart stemmen, want elke stem telt!

Om stemmers goed te kunnen spreiden kan in maart net als bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 2021 opnieuw op drie dagen gestemd worden. ,,14, 15 en 16 maart zijn spannende dagen voor onze democratie waar we naar uitkijken. Ga stemmen, want elke stem telt! Zo is het bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen gebeurd dat de PvdA in de raad kwam door één stem. Als één PvdA stemmer thuis was gebleven, had de PvdA geen zetel in de raad gehad. Het onderstreept hoe belangrijk iedere stem is.”

Achteroverleunen is er niet bij. ,,Er gebeurt veel, zoals de energietransitie, blijvende aandacht voor de jeugdzorg, het onderzoek naar het theater Lampegiet. En ook op ruimtelijk gebied, zoals verstedelijking en de regionale woningbouwopgaven. De ambities van het nieuwe kabinet zijn torenhoog als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw en de energietransitie. Grote onderwerpen die vooral ook hier op gemeenteniveau uitgevoerd moeten worden.”

HUMOR ,,Veenendaal is meer een stad met stadse problematiek zoals criminaliteit en woningnood. Veenendaal is echt de dorpstijd voorbij. Het leuke is dat als Veenendalers naar de stad gaan, ze zeggen: ik ga naar het dorp.” 

Veenendaal is echt de dorpstijd voorbij

Kats ziet er de humor wel van in. Sowieso probeert hij met humor en vaak zelfspot de scherpte van debatten af te halen. ,,Soms moet je jezelf niet te serieus nemen. Natuurlijk bekleed ik een ambt met een zware bevoegdheid, dus soms moet ik een strenge burgervader zijn. Maar ik ben ook gewoon de mens Gert-Jan Kats. Hopelijk zien mensen mij ook zo als ik over de markt loop. Ik houd van het menselijk contact.”

Waar het vertrouwen in de samenleving soms ver te zoeken is, heeft hij alle vertrouwen in de toekomst. ,,Veenendaal is vanouds een samenleving met ondernemingszin. Gelukkig zie je veel veerkracht. We hebben de kracht en de power om de schouders er onder te zetten.”

HOOPVOL ,,Ik hoop dat we geleerd hebben om de goede dingen niet los te laten en bescheiden te zijn. We hebben geleerd om creatief te zijn. Informatieverspreiding kan bijvoorbeeld ook via webinars. We hoeven niet naar de andere kant van de wereld op vakantie, Nederland heeft ook mooie plekken. Misschien hebben we wel geleerd om meer met het gezin te doen. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend. Ik kijk hoopvol uit naar het nieuwe jaar en wens iedereen een mooi, gezond en vreugdevol 2022.”


Foto Gemeente Veenendaal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie