Afbeelding
Lantor Composites

Medewerkers Lantor BV in Veenendaal leggen twee uur het werk neer

22 februari 2023 om 07:20 Maatschappelijk

VEENENDAAL Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie hebben dinsdagmiddag al de eerste prikacties gehouden bij Lantor BV in Veenendaal. Dit gebeurde nadat het bedrijf het ultimatum van de bonden had laten verlopen.

Medewerkers legden dinsdagmiddag twee uur lang het werk neer te leggen om buiten het hek een broodje te komen eten. Kitty Huntjens van CNV Vakmensen: ,,Als Lantor niet bereid is zijn medewerkers te verzekeren van een goed belegde boterham, doen wij dat wel. Bovendien zijn onze leden vastberaden genoeg om daar het werk voor neer te leggen.”

LOONSVERHOGING

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor Lantor lopen al vanaf november vorig jaar. Maar aan de eis van de bonden om de lonen met de inflatie te laten meestijgen, weigert de werkgever te voldoen. ,,Wij willen minimaal 10 procent loonsverhoging”, zegt Agostino Di Giacomo Russo van FNV Procesindustrie. ,,Maar we eisen ook een goede thuiswerkregeling en afspraken waarmee medewerkers gezond hun pensioenleeftijd kunnen halen. In de onderhandelingen wilde de werkgever daar niets van weten en ook in zijn eindbod zien we daar niks van terug.”

ULTIMATUM

Om hun eisen kracht bij te zetten, stuurden de bonden vorige week een ultimatum naar Lantor BV. Het bedrijf dat onder meer halffabricaten maakt voor composietbouw had tot dinsdag 12.00 uur de tijd om daar positief op te reageren, maar deed dat niet. Daarmee hebben de bonden hun handen vrij voor actie. 

Volgens Di Giacomo Russo is de actiebereidheid groot. ,,De meer dan 100 medewerkers werken eigenlijk al sinds 2017 in onzekerheid”, zegt hij. ,,Toen kwam het bedrijf in handen van aandeelhouders, maar de directie heeft sindsdien weinig visie laten zien. Mensen zijn bang dat Lantor daardoor misschien wel gaat omvallen of dat het bedrijf verkocht wordt.”

ACTIE

Het is volgens de bonden nog maar de vraag of het bij deze ene actie zal blijven. ,,We hopen natuurlijk dat de werkgever nu inziet dat het de medewerkers ernst is en bijdraait”, zegt Huntjens van het CNV. ,,Maar doet Lantor dat niet, volgen er binnenkort nog meer acties.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie