Afbeelding
Pixabay

Veenendaal wil toegankelijkheid vergroten

8 oktober 2022 om 14:30 Maatschappelijk

VEENENDAAL De meerderheid van de raad wil kijken naar eventuele aanvullingen op de Lokale Inclusie Agenda (LIA). ProVeenendaal heeft aangekondigd het college de opdracht te willen geven meer te doen dan de minimale inzet. Hiervoor wil zij bij de behandeling in de gemeenteraad amendementen in gaan dienen.

door Peter Kuijpers

Het gaat de gemeente om het toegankelijk maken en houden van Veenendaal. ,,Het is belangrijk om de LIA met regelmaat te actualiseren, omdat vraagstukken over toegankelijkheid (en daarmee inclusie) zich niet beperken tot obstakels in de openbare ruimte. Maar juist op veel verschillende terreinen voorkomen en omdat inzichten en vragen vanuit de samenleving veranderen’’, stelt het college. De gemeenteraad kreeg een overzicht van punten waar de gemeente aan werkt, zodat de politiek weet hoe Veenendaal hier mee omgaat. Hierbij zijn initiatieven, signalen en wensen verzameld uit de hele gemeente en hiermee willen ze op het gemeentehuis vraagstukken met elkaar verbinden.

PROJECTEN ,,Het is mooi om in de Week van de Toegankelijkheid te spreken over dit onderwerp. Veenendaal toegankelijk maken is repareren waar we eerder tekort schoten. We richten ons daarbij integraal op het sociale, digitale en fysieke vlak. Het mission statement van de LIA’’,vindt Jan Breur (SP). Een voorbeeld van om- en bijscholing met een studietoeslag als mensen naast school niet kunnen werken, vindt de partij belangrijk. Volgens hen is dit niet goed terug te vinden bij de gemeente hoe dit werkt. De SP wil meedoen met een voorstel voor meer toegankelijkheidsprojecten van ProVeenendaal. De SGP heeft ook interesse in deze aanvullingen op het collegevoorstel aan de raad, maar wil graag per onderdeel kunnen instemmen om een optimale keuze te kunnen maken.

WENSEN Ronald van der Weerd van ProVeenendaal wil graag alle alternatieven toevoegen. Het college gaf zelf als mogelijke aanvulling het vergroten van de digitale toegankelijk, een informatiezuil en aanpassingen in het gemeentehuis voor blinden en slechtzienden en een rolstoellift. Naast een voorlichtingscampagne om inwoners zonder beperking bewuster te maken hoe het leven van mensen met een beperking is en bevorderen dat deze groepen elkaar ontmoeten.

Het CDA keek tevens naar basale punten als bushaltes. ,,Er zijn nog meer wensen en aanbevelingen geuit. Daar wil ik even op ingaan, onder andere de toegankelijke bushaltes. Het merendeels van de bushaltes is aangepast. De bushalte bij het politiebureau werd toch gezien als zeer onveilig. Er ligt wel een geleidelijn, maar je moet eerst het fietspad oversteken. Zo werden er tal van voorbeelden genoemd’’, aldus Alies Katerberg.

MEEDOEN Zij wil graag dat Veenendaal de toegankelijkheid van het OV goed onder de loep zal nemen. Greet Vallée-Quaars (GroenLinks) meent dat de gemeente meer naar de mensen moet luisteren wat zij belangrijk vinden en nodig hebben. En dat een snelle verbetering hierin belangrijk is om de toegankelijkheid in inclusie te bevorderen. ,,Het is een must dat er nagedacht wordt over de Lokale Inclusie Agenda en van gedachten te wisselen hoe iedereen in Veenendaal mee kan doen’’, vindt ook Marc-Jan van Dam (VVD). 

Wethouder Martijn Beek onderstreepte nogmaals dat de Lokale Inclusie Agenda een overzicht is wat nu gebeurt, maar wil de bushaltes mee laten nemen in het bestaande beleid.

EXTRA ,,Er ligt een agenda voor ons met wat er door het gemeentehuis en de teams heen gebeurt aan toegankelijkheid en inclusie. Het is een samenvatting van het bestaande beleid wat we uitvoeren en waar we aangegeven wat eventueel nog zou kunnen. Dat zit ook in die wensen. U kunt ook zeggen: ik zou wel wat extra willen. Wij willen onderzoeken of we een een visie kunnen maken rond inclusie en diversiteit. We kijken ook in de samenleving of daar behoefte aan is. Het zou mooi zijn als toegankelijkheid zou zijn: iets zo aanleggen dat de wereld een stukje toegankelijker wordt.’’

Het college heeft een minimale variant gepresenteerd en de partijen kunnen besluiten geld vrij te maken in de raadsvergadering voor de alternatieven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie