Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Koopkrachtverlies minima

2 juli 2022 om 11:00 Politiek

VEENENDAAL De inkomensnorm voor de minimaregelingen aanpassen, wil de gemeente pas volgend jaar gaan doen. De Cliëntenraad de Vallei vroeg aandacht en compensatie voor het koopkrachtverlies minima. Deze is twee jaar terug al aangepast, maar met de huidige inflatie vroeg zij nu al nieuwe aanpassingen.

door Peter Kuijpers

De Regionale Cliëntenraad Werk en Inkomen voor de gemeente Veenendaal, Rhenen en Renswoude ziet een verslechterde positie van de minima. Hoewel de gemeente er niets aan kan doen, merkt de Cliëntenraad een koop-/draagkracht vermindering bij deze groep door de sterk oplopende inflatie en de buitensporige verhoging van de energie- en brandstofprijzen van dit moment.

Zij weet dat de drie gemeenten preventie hoog in het vaandel hebben en vragen hen maatregelen te nemen: ,,Op 1 januari 2020 is de inkomensnorm, om voor vergoedingen minimaregelingen in aanmerking te komen, verlaagd van 130 procent naar 120 procent van het wettelijk minimum. Mede daardoor kwamen mensen in de schuldsanering nog wel in aanmerking voor de vergoedingen, maar mensen met aantoonbare hoge schulden in een financieel vergelijkbare situatie niet.’’

VERSCHIL De Cliëntenraad ziet nu een groep waar het koopkrachtverlies hard toeslaat: ,,Daarnaast heeft deze verlaging ervoor gezorgd dat veel ZZP-ers en werkende armen zijn benadeeld. Het financiële verschil tussen een uitkering, met alle bijbehorende regelingen, kwijtscheldingen plus toeslagen en werk is verkleind. Waardoor het risico is ontstaan dat sommigen blijvend zullen afhaken en geen tijd en moeite meer steken in het zoeken en vinden van betaald werk’’, meent de Cliëntenraad. Zij ziet juist een heel grote kans dat deze groep in de problemen of schulden zal geraken. Veenendaal geeft juist aan dat met de wijziging in 2020 een groot deel van de regelingen al is verruimd. Zoals voor de Geld-Terug-Regeling, Computerregeling en het kledingpakket.

AANPASSING ,,De Cliëntenraad heeft een ongevraagd advies gegeven om de inkomensgrens voor compensatie in het koopkrachtverlies bij de minima te verhogen naar 130 procent. Het college neemt dit mee in de behandeling van het IBK voor 2023’’, laat wethouder Engbert Stroobosscher weten. ,,In 2023 vindt in Veenendaal de evaluatie van het Integraal Beleidskader Sociaal Domein plaats. De minimaregelingen zijn hier een onderdeel van. Hierbij wordt tevens overwogen of de inkomensnorm voor de minimaregelingen aangepast zou kunnen worden’’, meldt het college aan de Cliëntenraad de Vallei. Deze ziet in de minimascan 5711 inwoners in Veenendaal, 1359 in Rhenen en 243 inwoners in Renswoude die recht zouden hebben op minimaregelingen

BEREIK ,,Ongeveer drieduizend mensen hebben, deels, gebruik gemaakt van de regelingen. De rest is kennelijk, al dan niet bewust, niet in beeld en dat is een grote groep. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk vooral om ouderen’’, denkt de Cliëntenraad. Om te voorkomen dat deze groep verder in armoede raakt, zouden de drie gemeenten meer moeten doen ze te bereiken. Veenendaal laat weten dat zij de doelgroep die bekend is actiever zal benaderen. Maar een andere groep krijgt zij vanwege de AVG geen gegevens van. De gemeente deelt de mogelijkheden van de verschillende regelingen, zowel via de krant, als bij vrijwilligers- en zorgorganisaties die met de doelgroep contact hebben.

2023 ,,We merken dat we met de energietoeslag een deel van de doelgroep bereiken die we voorheen nog niet kenden. Deze mensen zullen we in de toekomst blijven informeren over andere regelingen. Op deze manier wordt ons bereik, ook bij de oudere doelgroep, langzaam groter’’, geven burgemeester en wethouders aan. Zij zal in 2023 tevens kijken naar compensatie voor chronisch zieken en toegang tot sporten. ,,Op dit moment blijven we goed volgen wat het Rijk doet. In het najaar verwachten we nieuwe maatregelen uit Den Haag,’’ besluit Stroobosscher. Een regeling voor internet is niet mogelijk te organiseren vanuit de gemeente. Zij geeft aan dat het gebruik per persoon verschilt en er zijn geen lokale aanbieders voor een internetabonnement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie