Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Veenendaal wil bindende afspraken over financiën VRU

4 oktober 2022 om 07:17 Maatschappelijk

VEENENDAAL De gemeente wil eerder in het huishoudboekje van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) al kunnen aangeven hoe om te gaan met de financiën. De wet is hier aangepast en Veenendaal wil vragen om onderling bindende afspraken te maken om de gemeenteraad al vroeg in het proces iets te kunnen laten zeggen over deze begroting.

,,De Wet Gemeenschappelijke Regeling schrijft voor dat de VRU niet om een zienswijze hoeft te vragen op de kadernota. Deze vormt echter wel de basis voor de begroting in een Gemeenschappelijke Regeling. Veenendaal vindt het belangrijk dat deze mogelijkheid voor een zienswijze behouden blijft. Graag zouden we dit bindend met elkaar willen vastleggen. Ondanks dat het wettelijk niet meer verplicht is”, geeft wethouder Marco Verloop aan. De Wet Gemeenschappelijke Regelingen is aangepast en veel komt wel overeen met het huidige beleid van de VRU. Dit jaar zijn de portefeuilles al beter gespreid onder een uitgebreid dagelijks bestuur. En tevens is de continuïteit van het voorzitterschap beter geborgd. 

CONTROLE ,,Onze invloed bij de VRU is ruimer geborgd dan op grond van de bestaande wet vereist is. In de huidige GR-VRU is een verplichte zienswijze procedure kadernota VRU opgenomen voor gemeenteraden. Op deze wijze worden gemeenten tweemaal in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze te geven op de begrotingskaders. Ten eerste bij de behandeling van de kadernota VRU en ten tweede bij de behandeling van de programmabegroting VRU. In een kadernota worden de belangrijkste inhoudelijke onderwerpen inclusief de financiële consequenties vastgelegd en deze kadernota vormt de basis voor de begroting.” De gemeenteraad van Veenendaal moet nu officieel een reactie geven op de nieuwe regels, waarbij het college voorstelt niet in te stemmen met een kaderbrief.

BINDEND Veenendaal stelt daarom voor aan de gemeenten die samenwerken in de Gemeenschappelijk Regeling Veiligheidsregio Utrecht (GR-VRU) om de raden wel de sturing en grip te blijven geven voor het behandelen van de begroting. En te kunnen reageren op een kadernota. ,,Temeer om die reden willen wij de mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze op de kadernota VRU behouden en hierover een bindende afspraak maken met de VRU”, stelt Veenendaal. Zij ziet dit als een versterking van het samen invloed houden welke richting de regio denkt, ook financieel. Het bestuur van de VRU zou al hebben aangegeven dat zij de gemeenteraden wel formeel een reactie wil vragen. Wethouder Verloop ziet dit liever in een bindende afspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie