Afbeelding
Pixabay

Provincie wil windmolenlocaties aanwijzen

12 juli 2022 om 09:50 Natuur en milieu

VEENENDAAL De gemeente ziet geen plek voor een windmolen binnen haar grenzen. Dit heeft zij de provincie Utrecht aangegeven, die zich zorgen maakt over het opwekken van windenergie. Veenendaal wil zich hiervoor blijven richten op de samenwerking binnen de Regionale Energiestrategie (RES) Foodvalley.

door Peter Kuijpers

,,Het behalen van de Klimaatdoelen is urgenter dan ooit, Niet alleen confronteren overstromingen, droogte en bosbranden ons regelmatig met de gevolgen van de opwarming van de aarde. Ook de oorlog in Oekraïne en de torenhoge energieprijzen onderstrepen de noodzaak om zo snel mogelijk over te schakelen op duurzame energiebronnen. Daarom is het extra belangrijk dat gemeenten én provincie zich inzetten om de doelen te halen die zij samen in de RES hebben afgesproken. Wij sturen deze brief, omdat de voortgang in de provincie Utrecht ons zorgen baart. Het is duidelijk dat aanvullende inspanningen nodig zijn’’, geeft Gedeputeerde Staten van Utrecht aan.

VOORTGANG Wel is de provincie zich bewust dat de situatie in de RES Foodvalley anders is. Hier werken de gemeenten en andere organisaties aan het opwekken van 0,75 TWh duurzame energie. Er is zelfs een ambitie voor 1,0 TWh. Voor de provincie Utrecht gaat het om 2,4 TWh en voor het halen van dit doel heeft zij een Tussenbalans opgesteld. ,,Er is in veel gemeenten hard gewerkt. Op sommige onderdelen en locaties is goede voortgang geboekt. Zon-op-dak ligt bijvoorbeeld goed en soms zelfs voor op schema.’’

Uit de Tussenbalans van de provincie blijkt echter dat zij de deadline van 2030 niet gaat halen, omdat veel procedures dit jaar moeten zijn gestart. Utrecht heeft aangegeven dat zij als provincie maar 1,38 TWh van de 2,4 TWh duurzame energie zal opwekken in 2030.

WINDPLANNEN ,,Met name de voortgang in concretisering en keuzes in procedures voor windplannen blijven achter. We zien dat sommige windplannen zijn weggevallen en dat er weinig tot geen andere plannen voor in de plaats zijn gekomen. Er zijn ook vrijwel geen reserveplannen die de zon-wind balans kunnen verbeteren. Voor een gezonde balans is het nodig dat we in 2030 provinciebreed minimaal 1 TWh windenergie opwekken’’, meent GS. Hiervoor heeft zij alle gemeenten een brief gestuurd. ,,Zij doet het verzoek aan alle Utrechtse gemeenten om in gesprek met de raad te gaan over extra windlocaties in de gemeente. De provincie heeft ter inspiratie een eigen inventarisatie gemaakt van potentiële onderzoeksgebieden’’, laat het college de gemeenteraad van Veenendaal weten.

BEVOEGD De provincie heeft al voorbereid op het maken van eigen keuzes. ,,Het is de bedoeling om het concretiseren van de mogelijkheden, voor een energielandschap langs de A12 in de samenwerking met Veenendaal, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg, verder op te pakken. En komend half jaar tot nadere keuzes hierin te komen. Voor 1 december 2022 ontvangen wij graag uw concrete bestuurlijke voornemen voor extra windlocaties in uw gemeente. U kunt er ook voor kiezen de mogelijke keuze én realisatie voor aanvullende locaties over te laten aan de provincie’’, schrijft Gedeputeerde Staten. De provincie is wettelijk bevoegd om plannen vast te stellen voor windparken van meer dan 5MW.

ONRUST Provincie Utrecht heeft in haar brief aangegeven dat zij het voornemen heeft deze bevoegdheid te willen gebruiken, wanneer gemeenten niet zelf met windenergieplannen komen. ,,Wij hebben samen met de gemeenten Renswoude en Rhenen de provincie geprobeerd te overtuigen een ander besluit te nemen. Wij denken niet dat het van bovenaf opleggen van een verplichting om méér windlocaties te ontwikkelen voor extra draagvlak zorgt, bij inwoners en gemeenteraden. Het geeft onrust. Wij nemen één en ander voor kennisgeving aan. De provincie Utrecht is op de hoogte dat er geen mogelijkheden voor wind zijn in de gemeente Veenendaal’’, vervolgt het college van Veenendaal.

AFSTAND ,,Wij gaan er verder van uit dat de provincie de besluiten respecteert die bij ons en bij onze buurgemeenten Renswoude en Utrechtse Heuvelrug zijn genomen. Zij willen deze raadsperiode geen inspanning leveren of niet actief meewerken aan het plaatsen van industriële windturbines’’, besluit B&W. Deze gemeenten besloten dit onder andere op basis van de reacties en overwegingen van een grote groep inwoners. Veenendaal wil ook dat windmolens op voldoende afstand van bestaande, geplande en mogelijk toekomstige dichtbebouwde woongebieden staan. Wat de provincie nu vraagt past volgens de gemeente niet in wat zij nastreeft in het overleg binnen de Regionale Energiestrategie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie