Afbeelding
Jan van den Brink

Diaconie PKN Rhenen richt huizen in voor Oekraïense vluchtelingen in Elst

3 juli 2022 om 12:00 Maatschappelijk

RHENEN De twee woningen aan de Rijkstraatweg in Elst, die enige tijd geleden middels anti-kraak bewoond werden, worden opnieuw bewoond. Medio juli worden de Rhenam-woningen in gebruik genomen door Oekraïense vluchtelingen. In dit geval door twee gastgezinnen. Het betreft hier echter louter en alleen noodopvang.

door Henk Jansen

De protestante gemeente, diaconie PKN Rhenen, faciliteert de inboedel en andere huisraad van de twee woningen. ,,Het gaat hier om een sobere inrichting. Louter en alleen maar het elementaire wordt geplaatst. De bewoners kunnen straks zelf naar eigen beleven het woongenot met gekochte artikelen verfraaien of optimaliseren. Binnenkort gaan we de omwonenden van de Rijkstraatweg, middels een persoonlijk schrijven, op de hoogte brengen van het bewonen van de twee huizen door Oekraïense vluchtelingen’’, aldus Heidi Troost, communicatiemedewerker op het Rhenense gemeentehuis. Zij meldde dat binnenkort ook de laatste drie Tiny-houses op Prattenburg bewoond worden door Oekraïense vluchtelingen.

INBOEDEL De bewoners van de twee woningen aan de Rijkstraatweg verblijven nu nog bij gastgezinnen. Zowel de gastgezinnen als de mensen uit Oekraïne zelf zien uit naar weer wat privéleven. Middels steun van de Diaconie PKN Rhenen konden de twee woningen huiselijk worden ingericht. ‘Kringloop Cunera’ in Rhenen, dat kerkgericht werkzaam is, zorgde voor de complete inboedel van de twee woningen.

Ben Hartholt (78), eigenaar van genoemde kringloop, leverde de inboedel. Samen met twee vrijwilligers werden de woningen van boven tot onder ingericht. Hartholt toonde daarbij, ondanks zijn leeftijd, nog over vel fysieke kracht te beschikken. Met gemak werden zware meubels, huisraad, koelkasten en wasmachines op hun plaats gezet. Zelfs aan verblijfsruimten voor poezen ontbrak het niet. Voor het gras in de tuin achter de woningen, dat inmiddels meer dan twee kontjes hoog is, werd een maaimachine geleverd. ,,Binnenkort komen de bewoners nog in onze kringloop kijken naar lampen en dergelijke. Spulletjes ter extra verfraaiing.’’

SLEUTELEN Een van de omwonenden zegt het een goed gegeven te vinden dat in de huizen, die enige tijd door anti-kraak bewoond werden, nu Oekraïense vluchtelingen komen te wonen. ,,Hoe lang dat gaat duren weet ik niet, want de huizen staan op de nominatie om te zijner tijd te worden gesloopt. Maar die mensen krijgen nu in ieder geval weer wat privacy. 

Er is me verteld dat de antikrakers van de woningen inmiddels ook weer een dak boven hun hoofd hebben. Gelukkig. Ook ik kon best goed opschieten met deze bewoners. Het enige minpuntje, echt een minpuntje hoor, was dat een van de jongens nogal gek was van oude auto’s, waaraan hij constant aan het sleutelen was. Die auto’s stonden niet altijd goed geparkeerd. Tot slot hoop ik dat die Oekraïners in onze buurt een plek vinden waar ze nu volledig hun eigen ding kunnen doen.’’ (Naam van de geciteerde buurman is bekend bij de redactie hj.)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie