Afbeelding
Screenshot Instagram gemeente Rhenen

Alleen particuliere MUPpets in Veenendaal

17 maart 2022 om 10:16 Maatschappelijk

VEENENDAAL De gemeente gaat geen MUPpets faciliteren in Veenendaal. Dit laat zij de CDA-fractie weten. Deze partij had vernomen dat buurgemeente Rhenen wel enkele locaties heeft waar vrouwen, die dit niet kunnen betalen, gratis menstruatieproducten kunnen halen. Deze Menstruatieproducten Uitgifte Punten, MUPpets, zijn begin dit jaar in Rhenen geopend.

,,In het nieuws is te lezen dat de gemeente Rhenen punten met gratis menstruatieproducten faciliteert. De fractie van het CDA vindt het zeer positief dat de gemeente Rhenen op dit punt actie onderneemt”, aldus Mark Ruitenbeek, raadslid van CDA Veenendaal. Hij heeft enkele vragen voor het college in Veenendaal: ,,Bent u op de hoogte van het feit dat in Nederland 1 op de 10 vrouwen te weinig geld heeft om menstruatieproducten te kopen? Bent u op de hoogte van het initiatief van de gemeente Rhenen om gratis menstruatieproducten uit te delen middels uitgiftepunten verspreid door de gemeente Rhenen?” Het college is van beiden op de hoogte: ,,Dit is een initiatief van Rhenen meteen éénmalige subsidie.” Dat was naar aanleiding van een oproep van het Armoedefonds.

PARTICULIER De CDA-fractie wilde graag meer inzicht in het aantal personen dat in Rhenen en Veenendaal gebruik maakt van gemeentelijke minimaregelingen. Hierop heeft het college laten weten dat het in Rhenen om zo’n 742 personen gaat van wie naar schatting 269 vrouwen tussen de 12 en 65 jaar. Veenendaal kent zo’n 4014 personen die hiervan gebruik maken en dit zijn, tevens naar schatting, zo’n 1400 vrouwen tussen de 12 en 65 jaar. 

,,Kunt u aangeven op hoeveel plekken mensen in Rhenen gratis menstruatieproducten kunnen ophalen en op hoeveel plekken in Veenendaal”, wilde het CDA weten. ,,Voor zover ons bekend is dit in Rhenen mogelijk bij vier locaties en in Veenendaal bij één locatie.” In Rhenen is in iedere kern een punt geopend, gefaciliteerd door de gemeente Rhenen en tevens is er één particulier initiatief.

TOEGANKELIJK ,,In Veenendaal is er één particulier initiatief waar menstruatieproducten beschikbaar zijn”, laat wethouder Marco Verloop weten. Het is de gemeente verder onbekend of er voldoende menstruatieproducten beschikbaar zijn voor vrouwen die te weinig geld hebben om deze te kopen. ,,Volgens de overheid behoren menstruatieproducten tot de noodzakelijke kosten van bestaan en zouden deze vanuit het inkomen voldaan moeten kunnen worden. Het belang van toegankelijke menstruatieproducten wordt vanuit het college wel erkend, maar we zien momenteel geen ruimte in het budget om menstruatie uitgiftepunten op te zetten.”

Rhenen heeft deze geopend met de verwachting dat de MUPpets zich verder zullen vullen met lokale donaties. En door inwoners die daar een extra gekocht artikel in plaatsen voor iemand die geen toegang heeft tot menstruatieproducten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie