Alies Katerberg bij haar minibieb Het Goudvinkje
Alies Katerberg bij haar minibieb Het Goudvinkje Elise Ouwerkerk

Minibieb Het Goudvinkje gevuld met menstruatieproducten om menstruatie-armoede tegen te gaan

16 februari 2022 om 12:22 Lokaal Deel je nieuws

Veenendaal - In minibieb Het Goudvinkje staat, naast boeken, sinds kort ook een plankje met menstruatieproducten voor vrouwen die geen geld hebben om dit zelf te kopen. Door dit laagdrempelig op plekken in de wijk aan te bieden, hoopt het Armoedefonds menstruatie-armoede tegen te gaan.

Alies Katerberg is eigenaar van minibieb Het Goudvinkje gevestigd aan, jawel, de Goudvink. Het idee ontstond na het lezen van een artikel van het Armoedefonds, waarin gevraagd werd om meer uitgiftepunten voor menstruatieproducten. “Je staat er niet zo bij stil dat dit een groot probleem is, maar ik las op de site dat wel één op de tien vrouwen te maken heeft met menstruatie-armoede. Dus ik stuurde een mailtje naar het Armoedefonds en inmiddels liggen nu naast de boeken ook menstruatieproducten. Het is fijn om op deze manier bij te dragen. Moet je je voorstellen dat je van je werk of school moet thuisblijven omdat je niet de financiële middelen hebt om maandverband of tampons aan te kunnen schaffen. Dat wens je niemand toe.”

Niet alleen in Veenendaal is er een uitgiftepunt bijgekomen, door heel het land zijn er nieuwe plekken waar vrouwen terecht kunnen. In korte tijd heeft het Armoedefonds meer dan 400 uitgiftepunten gerealiseerd, waarmee meer dan 30.705 meiden en vrouwen structureel worden ondersteund.

“Steeds meer organisaties zien hoe belangrijk het is dat iedere vrouw die ongesteld wordt, kan beschikken over menstruatieproducten. Het ligt er voor jou!”, vertelt Irene Verspeek van het Armoedefonds. Via de verschillende uitgiftepunten worden maandverband en tampons, maar ook wasbaar en biologisch maandverband en cups verstrekt.

Inmiddels is de gemeente Rhenen gestart met een aantal uitgiftepunten met gratis menstruatieproducten. Alies Katerberg, naast eigenaar van de minibieb ook commissielid voor het CDA in Veenendaal, heeft schriftelijke vragen gesteld of de gemeente ook een rol kan spelen in het faciliteren van extra uitgiftepunten. Alies Katerberg: “Het is mooi als vanuit de samenleving de initiatieven in samenwerking met het Armoedefonds ontstaan, maar ik ben ook benieuwd welke rol de gemeente kan spelen en of zij aan kan haken bij maatschappelijk initiatieven om deze te ondersteunen.”

Het is een nieuwe invulling van het concept mini-bieb, maar de hoop is dat mensen geen drempel ervaren om menstruatieproducten uit de minibieb te halen. Het is bedoeld voor iedereen die het nodig heeft! Voor zover bekend is de minibieb het eerste menstruatie uitgiftepunt (MUP) van Veenendaal. De hoop is dat er meer volgen naar aanleiding van dit bericht. Surf naar https://www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede voor meer informatie!

Alies Katerberg 

Minibieb Het Goudvinkje
Alies Katerberg naast haar minibieb Het Goudvinkje
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie