Jeugd van de Johannes Calvijnschool legt samen met de schooldirecteur een krans bij het graf van Harold Frederick Wakeman die op 5 oktober 1944  neerstortte boven De Klomp.
Jeugd van de Johannes Calvijnschool legt samen met de schooldirecteur een krans bij het graf van Harold Frederick Wakeman die op 5 oktober 1944 neerstortte boven De Klomp. Archieffoto Martin Brink

Herdenking voor omgekomen piloot Wakeman

24 september 2021 om 08:36 Historie

VEENENDAAL Op dinsdag 5 oktober wordt bij het graf van de geallieerde piloot Harold Frederick Wakeman de jaarlijkse herdenking gehouden. Dat gebeurt om 13.00 uur onder de gebruikelijke plichtplegingen en in aanwezigheid van de Johannes Calvijnschool die zijn graf op begraafplaats Munnikenhof heeft geadopteerd.

Wakeman was 22 jaar oud en kwam uit Weston Ontario, Canada. De 5e oktober 1944 was een mooie dag, een blauwe lucht en een aangename temperatuur. Formaties van geallieerde vliegtuigen vlogen af en aan. Op de hoek van de Dr. Hoolboomweg in De Klomp stonden lege treinwagons geparkeerd. Rond 13.00 uur vond een grote tragedie plaats. De geallieerde formatie, bestaande uit een Hawker en een daaronder vliegend Tyfoon-vliegtuig, liet een bom vallen.

ADOPTIE Dorpsbewoners zagen dat de bom op de staart van een onder vliegend toestel neerkwam. Die vloog in brand en explodeerde. Grote delen van het vliegtuig lagen verspreid over de weg en in het veld. Piloot Wakeman overleefde de crash niet. Op 6 oktober 1944 werd hij begraven op de begraafplaats aan de Munnikenweg in aanwezigheid van diverse plaatselijke bewoners en verschillende brandweermensen.

Aanvankelijk werd het graf door de plaatselijke brandweer geadopteerd en werd er jaarlijks op 4 mei een herdenking gehouden. Toen de brandweer aangaf hiermee te willen stoppen nam Rijnpost-medewerker Sjoerd de Jong deze taak op zich. Na zijn overlijden is dit overgenomen door de Harold Wakeman Stichting.

Nu wordt door deze stichting elk jaar op 5 oktober om 13.00 uur een herdenking georganiseerd. Ook neemt de Joh. Calvijnschool elk jaar deel aan deze herdenkingsdag.

COLOR PARADE Aanwezig is ook de Royal Canadian legions met een Color Parade. Nic. van Wakeren namens de organisatie: ,,Wij hopen dat de volgende generatie nooit zal vergeten hoeveel jongemannen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid want vrijheid is beslist niet vanzelfsprekend.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie