De Veenendaalse steenhouwer Diederik Buddingh toont de gedenksteen en het ontwerp hierop. Op maandag 7 oktober wordt deze geplaatst. (Foto: PR)
De Veenendaalse steenhouwer Diederik Buddingh toont de gedenksteen en het ontwerp hierop. Op maandag 7 oktober wordt deze geplaatst. (Foto: PR)

Grootse herdenking Harold Wakeman met onder meer gedenksteen in De Klomp

29 september 2019 om 10:47 Algemeen

De herdenking op zaterdag 5 oktober om 13.00 uur van de gecrashte Canadese piloot Harold Wakeman op de algemene begraafplaats in Veenendaal, moet een heel bijzondere worden. Het is dit jaar namelijk precies 75 jaar geleden dat hij met zijn jachtvliegtuig boven De Klomp verongelukte. De ceremonie op de algemene begraafplaats draagt daarom een bijzonder karakter.

Veenendaal/De Klomp - De onlangs gevormde Harold Wakeman-stichting en het Veteranen contact Veenendaal zijn met de Royal Canadian Legion (R.C.L.) druk bezig met de voorbereidingen, zoals het creëren van meer ruimte rondom het graf in verband met het te verwachte aantal bezoekers.

Omdat de ceremonie op zaterdag valt, verwacht de organisatie extra belangstelling. Ook is er al een start gemaakt om het graf en de omgeving schoon te maken evenals het groen er omheen aan te passen of eventueel te vernieuwen.

Gedenksteen

Er komt ook een gedenksteen op de plaats van de crash aan de Dokter Hoolboomweg. De gemeente Ede heeft hiervoor toestemming verleend. De ceremonie hiervan is op maandag 7 oktober en start om 11.30 uur. Burgemeester René Verhulst is daarbij aanwezig en zal ook het woord voeren evenals burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal die een Act of Remembrance uitspreekt.

Fly-past

Op 11.50 uur is de onthulling van het monument door beide burgemeesters en de heer Wakeman, een familielid van de piloot.

Belangrijk onderdeel van de ceremonie vindt plaats om 12.00 uur. Dan is er een zogeheten fly-past door een toestel uit de Tweede Wereldoorlog. Bij beide evenementen krijgt de Harold Wakeman stichting ondersteuning van de R.C.L. en het Veteranen Contact Veenendaal. Daarna wordt de Last Post gespeeld en zijn er aansluitend twee minuten stilte.
Net als bij de ceremonie op zaterdag speelt ook de jeugd van de Johannes Calvijnschool Veenendaal een actieve rol. Maandag zingen zij het Canadese volkslied en aansluitend het Wilhelmus.

Het ontwerp van de steen is door de Veenendaalse steenhouwer Diederik Buddingh afgerond en men is gestart met het bewerken van de gedenksteen. Met die werkzaamheden wordt op korte termijn gestart.

Afdeling

De Royal Canadian Legion Branche 005, ‘The Liberation of The Netherlands’, speelt al jaren een actieve ceremoniële rol bij de herdenking op de algemene begraafplaats. Het is een afdeling van de Royal Canadian Legion. Dit is de representant van deze Veteranenvereniging in Nederland.

Leden van het Mission Statement R.C.L. Branche 005 zijn te zien bij plechtigheden op Canadese en andere geallieerde Militaire Begraafplaatsen, bij monumenten en bij ceremonieën waar gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Ook verzorgen zij educatieve programma’s voor scholen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie