Van Harold Frederick Wakeman is in het museum een memorial gemaakt met o.a. zijn briefopener.
Van Harold Frederick Wakeman is in het museum een memorial gemaakt met o.a. zijn briefopener.

Herdenking vliegenier Wakeman op begraafplaats

28 september 2017 om 01:11 Algemeen

Veenendaal - Op 5 oktober om 13.00 uur is het precies is 73 jaar geleden dat de Canadese piloot Officier Harold Frederick Wakeman met zijn Typhoon-toestel neerkwam nabij Station Veenendaal-De Klomp. Hij ligt op de Algemene Bergraafplaats in Veenendaal en op die dag wordt er, zoals elk jaar, een herdenking gehouden.

Wakeman is de enige geallieerde op de Veenendaalse begraafplaats. De herdenking heeft de laatste jaren een meer officieel karakter gekregen. Voorheen - vanaf 1945 - deed de Veenendaalse brandweer de adoptie, maar omdat er steeds minder personeelsleden warm te maken waren voor een ceremonie, is de plechtigheid later overgenomen door wijlen Sjoerd de Jong en de Johannes Calvijnschool. Sinds vorig jaar heeft Hans Wegen deze taak. Bij de herdenking zijn ook Veenendaalse veteranen betrokken.

Belangstelling

Zij betrekken onder meer de erewacht. Er is een groeiende belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en het herdenken van deze geallieerde. Zo zijn er de afgelopen jaren vertegenwoordigers van de Canadese Ambassade aanwezig, naast de schoolklas van Calvijnschool die elke jaar zorgt voor de adoptie. Sinds vorig jaar zijn de hoogste Commandant van de vliegbasis Volkel kolonel Arieëns met gevolg bij de herdenking aanwezig. Bewoners van Veenendaal krijgen op 5 oktober ook gelegenheid om de herdenking bij te wonen.

Die begint om 13.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie