Afbeelding
Winkelstad Veenendaal

Programma intocht Sinterklaas Veenendaal op 18 november 2023

17 november 2023 om 14:00 Evenementen Tips van de redactie

VEENENDAAL Sinterklaas zet dit jaar op zaterdag 18 november voor het eerst voet op Veenendaalse bodem. De intocht van de goedheiligman is die middag in het centrum van Veenendaal.

De landelijke intocht van de Sint en zijn gevolg is dit jaar in Gorinchem. Honderden kinderen staan daar waarschijnlijk op Sinterklaas te wachten om hem een warm onthaal in Nederland te geven. Direct na het ontvangst breekt voor de Sint een drukke tijd aan met intochten verspreid door het hele land.

INTOCHT VEENENDAAL

Zo reist hij dus al snel door naar het centrum van Veenendaal. De intocht in het centrum van Veenendaal begint om 13.00 uur bij het gemeentehuis. De Sint gaat dan met een aantal van zijn trouwste Pieten, vanaf het Gemeentehuis op zijn paard naar winkelcentrum de Scheepjeshof. Vanaf hier vervolgt hij zijn weg door de Hoofdstraat richting de Markt. Wanneer Sinterklaas aankomt op de Markt worden er uiteraard gezellige liedjes gezongen en heet onze burgemeester Gert-Jan Kats en kinderburgemeester Feline Wiersma de Sint en zijn Pieten officieel welkom in Veenendaal. Hierna vervolgt de Sint zijn route via de Passage Corridor.

Het programma op de Markt start om 13.45 uur, met natuurlijk het zingen van de bekende Sinterklaas meezingers. Maar er staat ook een leuke verrassing te wachten, laat de organiserende Winkelstad Veenendaal weten. 

Kom je met de fiets naar de Sinterklaasintocht? Parkeer je fiets dan in de openbare fietsenstallingen, bijvoorbeeld aan het Tricotage of aan de randen van het centrum. Kom je met de auto naar de Sinterklaasintocht? Je kunt je auto het best parkeren in een van de parkeergarages in het centrum.

SINTERKLAAS OP BEZOEK IN DE BIBLIOTHEEK

Zaterdagmiddag 2 december komt Sinterklaas op bezoek in De Cultuurfabriek! Voorafgaand kunnen kinderen luisteren naar Sintverhalen en meedoen aan een zangworkshop van Kinder- en Tienerkoor Jedaja. Als Sinterklaas De Cultuurfabriek betreedt, zingen de kinderen hem de ingestudeerde liedjes toe.

13.15-13.30 uur: Sintverhalen
Er zijn zoveel mooie verhalen over de avonturen van Sinterklaas. Kom je ook gezellig luisteren (en kijken!) naar de mooiste prentenboeken?

13.30-14.00 uur: zangworkshop van Kinder- en Tienerkoor Jedaja
Om 13.30 uur start een gratis zangworkshop. De kinderen studeren verschillende Sinterklaasliedjes in, zodat ze Sinterklaas om 14.00 uur kunnen toezingen als hij De Cultuurfabriek betreedt. Alle kinderen zijn van harte welkom om mee te komen zingen!

14.00-14.45 uur: Sinterklaas op bezoek
Sinterklaas komt op zaterdag 18 november al aan in Veenendaal, maar twee weken later, op zaterdag 2 december bezoekt hij om 14.00 uur De Cultuurfabriek. Alle kinderen zijn deze middag van harte welkom om bij Sinterklaas op bezoek te komen.

De activiteiten vinden deze middag plaats in de centrale hal op de begane grond. 

Bibliotheek Veenendaal, Kees Stipplein 74 Veenendaal

MEER SINTERKLAAS IN VEENENDAAL

Er zijn los van de intochten meer activiteiten in de gemeente Ede in het kader van Sinterklaas. Een overzicht:

Zaterdag 18 november, 13.30 en 15.00 uur
Sinterklaasvoorstelling ‘Daar wordt aan de deur geklopt’

Overeem Entertainment uit Veenendaal presenteert de voorstelling ‘Daar wordt aan de deur geklopt’ bij Het Spectrum aan het Kees Stipplein in Veenendaal. De voorstellingen zijn  op zaterdag 18 november om 13.30 en 15.00 uur. Reserveren is wel verplicht door een mail te sturen naar info@overeem-entertainment.nl. Korte inhoud: clown Doedel is zich thuis aan het voorbereiden voor het Sinterklaasfeest. Dan wordt er op de deur geklopt. Er staat een grote verrassing voor de deur. Maar er staat nog iets en dat is niet bestemd voor Doedel. Hij komt in de problemen met een bijzondere piet en moet mee. Geschikt voor 4-10 jarigen en ouders/begeleiders.

Het Spectrum, Kees Stipplein 72 in Veenendaal.
Reserveren door te mailen naar info@overeem-entertainment.nl

Zondag 19 november, 15.00-15.45 uur
De Fabriek op Zondag: Sinterklaasworkshop

Kom je meedoen met de sinterklaasworkshop in de bieb? We gaan allerlei activiteiten doen bij bekende en nieuwe Sinterklaasliedjes. Gezellig paardje rijden op schoot zoals het paard van Sinterklaas, een liedje zingen over de stoomboot, lopen als Sint en Piet en met het parachutekleed de wind voelen die “waait door de bomen”. De workshop is voor een ouder en kind (tussen de 1,5 en 5 jaar), wees welkom!

Deze workshop wordt gegeven door Muziekcentrum Harlekijntje. Zij zijn gespecialiseerd in muziekeducatie voor kinderen van 0 t/m 10 jaar.  

Deze workshop vindt plaats op zondagmiddag 19 november van 15:00 tot circa 15:40 uur in De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €7,50 en is voor een ouder en kind samen! Kaartjes zijn te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 Veenendaal
Tickets: https://www.bibliotheekveenendaal.nl/Agenda/2023/zo-sinterklaasworkshop.html

Woensdag 22 november, 15.00-17.00 uur
Eerste hulp bij Sinterklaassurprises

Het is weer tijd om creatief aan de slag te gaan met Sinterklaas surprises en gedichten. Soms is het heel makkelijk om iets leuks te verzinnen, maar vaak ook niet. Zeker als je de ander niet zo goed kent dan is het best moeilijk. Kom in de Bibliotheek een toffe Sinterklaas surprise knutselen. Wij helpen je met het idee, de uitvoering en het gedicht!

Deze activiteit vindt plaats op woensdagmiddag 22 november vanaf 15.00 en is voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Meedoen is gratis, maar het is wel nodig om een gratis ticket te reserveren om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen komen en we iedereen goed kunnen helpen! Je kan tickets reserveren via de servicebalie van De Cultuurfabriek of de knop hierboven.

De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 Veenendaal
Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is verplicht

Vrijdag 24 en zaterdag 25 november
Pepernootvoorstellingen bij De Muzen

De Pepernootvoorstellingen van De Muzen zijn weer in aantocht. Verwacht op 24 en 25 november een interactief toneelstuk, omlijst met dans- en muziekoptredens, veel pepernoten én natuurlijk prof. drs. Smeer. Het wordt weer één groot feest in Spectrum.

De Pepernootvoorstelling is een interactief toneelstuk, bedoeld voor (jonge) kinderen, waarin de inmiddels bekende of misschien zelfs wel beruchte prof. drs. Smeer de hoofdrol speelt. Hij zorgt echt altijd voor chaos... De uitvoering is in handen van de voormalige 20+-toneelgroep van De Muzen en staat onder leiding van toneeldocente Marthie Overeem. Tussendoor treden (jonge) muziek- en dansleerlingen van De Muzen op.

Er zijn drie voorstellingen in de theaterzaal van Spectrum. Op vrijdag 24 november begint het om 19.00 uur, op zaterdag 25 november zijn de uitvoeringen om 13.30 en 15.30 uur. Kaarten kosten 4 euro, voor alle leeftijden, en zijn te koop via www.demuzen.nl. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Kijk ook op www.demuzen.nl voor meer informatie en neem voor meer informatie contact op via info@demuzen.nl

De Muzen - Spectrum: Kees Stipplein 72 in Veenendaal.
Tickets: www.demuzen.nl

Woensdag 29 november, 15.00 uur
Stage bij de Sint, in theater Lampegiet

Hakim gaat op stage bij Sinterklaas om goocheltrucjes te leren bij de goochelpiet. Maar eerst moet hij laten zien wat hij kan. Dan krijgt hij een diploma van de Sint persoonlijk. Als hij het goed doet natuurlijk.

Hakim, is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Naast zijn televisieoptredens maakt Hakim succesvolle theater-en cabaretvoorstellingen, vertelt hij verhalen en schrijft hij boeken. Hij haalt zijn inspiratie uit de vreemde problemen van de grote mensenwereld en vertaalt die raak en vaak vol humor naar de wereld van kinderen.

Een feest is pas echt een feest als Hakim is geweest!

Theater Lampegiet, Kerkewijk 10 Veenendaal
Tickets: https://www.lampegiet.nl/agenda/3689/hakim/stage-bij-de-sint 

Vrijdag 1 december, 15.45-17.00 uur
Het Grote Feest van De Club van Sinterklaas

Het jij de Pieten van De Club van Sinterklaas altijd al een keertje in het echt willen zien? Dan is dit je kans. Kom op 1 december 2023 naar Het Grote Feest van De Club van Sinterklaas in de Basiliek. Het wordt een ervaring om nooit te vergeten! Samen met Danspiet, Coole Piet, Testpiet, Superpiet en alle anderen zing en dans je mee met de grootste Sinterklaas hits van de afgelopen jaren, zoals Pietengym, Paniek op Het Kasteel, Ooh Ooh Heejoh en Pepernoot. Naast alle grote hits zullen er tijdens het feest interactieve elementen toegevoegd worden en zullen we -uiteraard- Sinterklaas van harte welkom heten en binnen halen! Het Grote Feest van De Club van Sinterklaas is een familiespektakel voor jong én oud. Bestel je tickets en vier dit feest samen met alle Pieten van de Club en natuurlijk de goedheiligman zelf. Wees er snel bij, want op = op. Programma: Deuren open om 15.30 uur; Start Pietendisco om 15.45 uur; Aanvang show om 16.00 uur; Einde show om circa 17.00 uur.

Basiliek Veenendaal, Wiltonstraat 56
Tickets: https://www.nowonlinetickets.nl/Shop/EventDetails/C754DA91483E0AC59C0851CDC1A47CDC

Zondag 3 december, 14.00-14.30 uur
Sinterklaasvoorstelling: De Speculaastaart

De Sint is weer in het land! Dat betekent dat ook Toneelgroep PiT (Plezier in Toneel) traditiegetrouw weer met een speciale Sinterklaasvoorstelling komt. In het toneelstuk De Speculaastaart draait alles om de speculaastaart voor de burgemeester. De knecht van de bakker moet deze speciaal bezorgen maar is onderweg in slaap gevallen. En daardoor is de taart ineens verdwenen! Als dat maar goed komt…

De Speculaastaart duurt 30 minuten en is geschikt voor kinderen tussen de 4-10 jaar. Na afloop kan er, onder het genot van pepernoten, nog heerlijk gekleurd worden aan de DIY knutseltafel. Óf maak je eigen pepernoten schudbeker!

Deze workshop vindt plaats op zondagmiddag 3 december van 14:00 tot circa 14:30 uur in De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €2,50. Kaartjes zijn te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 Veenendaal
Tickets: https://www.bibliotheekveenendaal.nl/Agenda/2023/zo-speculaastaart.html

Zondag 3 december, 14.00-16.00 uur
De Fabriek op Zondag: DIY Knutseltafel

Deze zondag staat er weer een lange knutseltafel midden in De Cultuurfabriek. Kom je zondag 3 december ook gezellig knutselen aan de ‘DIY (Do It Yourself) Knutseltafel’?Deze zondag gaan we zelf een muziekinstrument maken: een pepernoten schudbeker! En dat is niet alleen lekker en leuk, maar ook heel makkelijk om te maken! Versier je eigen beker in Sinterklaas-style, vul de beker met pepernoten en…schudden maar! Liever gewoon lekker kleuren? Dat kan natuurlijk ook! Op tafel liggen prachtige Sint-kleurplaten klaar!

De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 Veenendaal
Deelname is gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie