Nina Parie (links) en Cornelie de Kuijper voor de foto-expositie Oud Roze in de Bibliotheek Veenendaal.
Nina Parie (links) en Cornelie de Kuijper voor de foto-expositie Oud Roze in de Bibliotheek Veenendaal. Marco Diepeveen

Eerste Pride Saturday in Veenendaal: ‘Samen vieren dat iedereen zichzelf mag zijn’

17 mei 2023 om 07:42 Evenementen

VEENENDAAL De bekladding van het Veenendaalse regenboogpad is voor de Bibliotheek Veenendaal aanleiding om op 20 mei de eerste Pride Saturday te organiseren in de hal van De Cultuurfabriek. Samen met de nieuwe lokale COC-afdeling.

Homofoob geweld en vandalisme nemen steeds meer toe en lijken ook steeds agressievere vormen aan te nemen. De lhbti-gemeenschap lijdt hier onder en hoopt op brede maatschappelijke acceptatie. 

KERNTAAK

,,Eén van de kerntaken van de openbare bibliotheek is het organiseren van ontmoeting en debat rondom maatschappelijke thema’s”, zegt Cornelie de Kuijper, manager cultuur & ontmoeten bij de Bibliotheek Veenendaal. ,,Daarnaast staan wij voor inclusie en diversiteit. De aanleiding voor het organiseren van een Pride ligt in de bekladding van het regenboogzebrapad vorig jaar. Het leek ons goed om als bibliotheek breder aandacht te schenken aan het thema van inclusiviteit voor de gehele gemeenschap, dus ook de lhbti-groep.”

Pride Saturday maakt duidelijk dat homo’s, lesbiennes, transgenders en non-binaire mensen gezien, gehoord en gewaardeerd moeten worden. Ook in Veenendaal, waar dit inclusieve evenement bedoeld is voor kennismaking, ontmoeting, debat en feestelijk samenzijn. De datum van 20 mei is bewust gekozen vanwege de Internationale Dag van Culturele Diversiteit (een dag later) en de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (op 17 mei). ,,De bibliotheek is een plaats van cultuur, ontmoeting en debat. We hopen op een vriendelijke, vrolijke, respectvolle en ontspannen sfeer. Samen vieren dat iedereen zichzelf mag zijn. Helaas leren ervaringen elders dat voorzorgsmaatregelen noodzakelijk zijn. Daarom is beveiliging aanwezig. We lopen zeker niet weg voor eventuele risico’s.”

We hopen op een vriendelijke, vrolijke, respectvolle en ontspannen sfeer

PROGRAMMA

Op het programma staat onder andere de foto-expositie Oud Roze, gemaakt door fotograaf Ernst Coppejans. Foto’s en persoonlijke verhalen illustreren de ervaringen van oudere lbhti’s die voor hun geaardheid uitkomen. De populaire schrijfster en influencer Marie Lotte Hagen vertelt hoe het is om queer te zijn en hoe je omgaat met ongepast gedrag. Wie striptekenen wil leren, kan zich via de site van de bibliotheek opgeven voor een workshop Heartstopper (gebaseerd op een bekende Netflix-komedieserie).

DRAG PERFORMER

Robert van Middendorp-Lentjes kruipt als drag performer in de huid van zijn alter ego GiGi en gaat in debat met het publiek. De Veenendaalse singer-songwriter Noah Noordzee geeft een miniconcert, waarin hij nummers van queer artiesten zal coveren en eigen nummers ten gehore zal brengen. Een bibliotheekmedewerker leest voor uit het boek ‘Helemaal Norman’, waarin Tom Percival schrijft over jezelf kunnen zijn. Een aantal boeken over de thematiek ligt op de presentatietafel. Er staat een knutseltafel om een papieren complimentenbloemetje te maken. Opgave is noodzakelijk voor een workshop van het FabLab, om een regenboogmachine in elkaar te knutselen met een lasersnijder. De Historische Vereniging Oud Veenendaal vertoont historisch beeldmateriaal van de bekende schrijver Gerard Reve, die met zijn toenmalige levenspartners Teigetje en Woelrat begin jaren zeventig in Veenendaal woonde. Filmhuis Veenendaal in het Spectrum draait ‘s avonds ‘Almost Love’.

,,COC Veenendaal organiseert tijdens Pride Saturday een extra editie van het COC Café”, zegt Nina Parie, vanaf het eerste uur betrokken bij belangenorganisatie COC Veenendaal. ,,Vorig jaar hielden we het eerste COC Café bij Bar & Borrels in de Tuinstraat. Dat is elke derde donderdag van de maand. De laatste avond werd druk bezocht, met tegen de veertig bezoekers. Gelukkig zonder gedoe eromheen. Mensen durven wel te komen.”

COC VEENENDAAL

Het COC Veenendaal, ontstaan vanuit een groep vanuit de Veenendaalse D66-afdeling, is aangesloten bij COC Midden-Nederland. Het wil een veilige en vrolijke thuishaven bieden aan iedereen uit de gemeenschap, jong en oud. Ook specifiek aan jongeren die uit de kast willen komen. Voor tieners en twintigers tot 25 jaar is er op 27 mei de Prout Picknick, vanaf 12.30 uur in het Stadspark.

BELEDIGINGEN

De biseksuele Nina woont inmiddels tweeënhalf jaar in Veenendaal. ,,Helaas is Veenendaal niet de prettigste woonplaats voor homo’s, lesbiennes en transgenders. De acceptatie van homo’s hier in deze cultuur vind ik een spannende ontwikkeling. Die valt me erg tegen. In het vrijere en kosmopolitische Utrecht durf ik middenin de nacht over straat. Niet in Veenendaal na tienen. Mijn vriend en ik kleden ons wat alternatief. Dat zorgt al voor rottige opmerkingen. Als ik hand in hand met een vriendin over straat loop, worden we regelmatig nageroepen. Vaak door jonge gastjes. Ik durf eigenlijk geen groepen jongeren te passeren.”

Onze gemeenschap kan alleen als normaal worden beschouwd als we zichtbaar zijn

Binnen een week nadat ze de regenboogvlag voor het eerst uit het raam hing, haalden vandalen hem al weg. ,,Ontzettend erg, indringend en bedreigend. In de zomer, als de ramen openstaan, hoor ik bijna elke avond beledigingen en verwensingen vanwege de vlag. Toch blijf ik hem trots uithangen, want die is me alle negativiteit waard. Onze gemeenschap kan alleen als normaal worden beschouwd als we zichtbaar zijn. Gelukkig blijft het op social media wel rustig. Zowel op mijn eigen accounts als op die van het COC Veenendaal.”

,,Mijn nare ervaringen zijn zeker niet uniek. Ik weet van Veenendaalse lhbti’ers die de regenboogvlag niet durven te hijsen. Bang als ze zijn voor bedreigingen en geweld. Onlangs werden twee jongens met stenen bekogeld en achtervolgd. Sommigen deinzen terug voor het doen van aangifte bij grensoverschrijdend en bedreigend gedrag. Helaas overkomt dat regelmatig ook anderen uit onze community. Er valt dus nog een wereld te winnen.” De NOS maakte vorige week bekend dat Nederland opnieuw een plaats is gezakt op de Europese ranglijst van lhbti-rechten.

Bekijk het volledige programma van Pride Saturday en meld je aan op www.bibliotheekveenendaal.nl.

Marco Diepeveen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie