Afbeelding
Pixabay

Veenendaal blijft in gesprek over windlocaties

15 november 2022 om 11:43 Duurzaamheid

VEENENDAAL Er zijn nog geen plannen om tegen een eventuele aanwijzing door de provincie Utrecht van windlocaties voor energieopwekking juridisch een vuist te maken. ProVeenendaal wil weten welke stappen het college van Veenendaal zet tegen het besluit van de provincie om zelf windmolens neer te willen zetten.

door Peter Kuijpers

De partij heeft opgemerkt dat Provinciale Staten het besluit heeft genomen zelf plekken voor windmolens te willen kiezen: ,,De provinciale aanvullende inzet te richten op de realisatie van bestaande zoekgebieden in de RES’en 1.0 en het in beeld brengen van nieuwe windlocaties. Daarbij te streven naar de realisatie van tenminste 1 TWh grootschalige windenergie op land in de provincie Utrecht in 2030. Gedeputeerde Staten op te dragen om gemeenten aan te moedigen en te ondersteunen om voor 1 december 2022 bestaande windplannen te concretiseren en tot aanvullende windlocaties te komen. En hen, waar nodig, te helpen bij het starten van ruimtelijke procedures voor alle in de RES’en opgenomen zoeklocaties.”

CRITERIA Vooral het besluit met een vorm van dwang staat ProVeenendaal tegen: ,,Indien bij deze voortgangsrapportage onvoldoende opwek voor wind is toegevoegd, te starten met een projectbesluit- of inpassingsplanprocedure. Hierin nauw overleg met in elk geval de gemeenten, netbeheerder, waterschappen en RES-regio’s te zoeken en middels een planMER op een transparante wijze tot een selectie te komen van locaties.” Het college ziet dat dit tevens voor Veenendaal kan gelden: ,,Indien gemeenten onvoldoende windlocaties aandragen, wil de provincie dit proces starten. Er zijn nog geen criteria bekend op basis waarvan de provincie de locaties zal kiezen. Daarom is op dit moment niet uitgesloten dat er potentiële onderzoeklocaties zijn in Veenendaal of buurgemeenten.”

GESPREK Burgemeester en wethouders laten de fractie wel weten in gesprek te zijn met de provincie. ,,Wij wijzen de provincie op de reeds gelopen processen en besluiten van gemeenten over windturbines, mede op basis van inbreng van inwoners. Daarnaast gaan wij bij de provincie aandringen om goede criteria toe te passen bij een eventueel ruimtelijk proces. Criteria die zorgen voor een goede leefkwaliteit in huidige en toekomstige woonwijken en criteria die bescherming bieden aan soorten die dat nodig hebben. Verder is er een oproep gedaan om vooral op basis van gelijkwaardigheid te zoeken naar oplossingen en de besluiten te respecteren die in gemeenten al genomen zijn over zoeklocaties wind. Wij blijven het gesprek aangaan. Er zijn vooralsnog geen plannen om juridische kennis binnen te halen”, besluit het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie