De koala’s worden in Rhenen verwacht na de zomer van 2023.
De koala’s worden in Rhenen verwacht na de zomer van 2023. Shutterstock / Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt als eerste Nederlandse dierentuin koala’s

25 oktober 2022 om 10:01 Dieren

RHENEN Een nieuw uniek project gaat per januari 2023 van start in Ouwehands Dierenpark. In de Rhenense dierentuin wordt vanaf dan begonnen met de bouw van een koalaverblijf. Hiermee is Ouwehands Dierenpark de enige dierentuin in Nederland die deze unieke diersoort zal huisvesten.

De koala’s worden in Rhenen verwacht na de zomer van 2023 en zijn volgens het park een passende toevoeging aan de dierencollectie. 

EUROPEES FOKPROGRAMMA ,,Ouwehands Dierenpark vindt het belangrijk, en heeft als missie, dat er in het park vooral diersoorten leven die onderdeel zijn van het EEP, het Europees fokprogramma voor het behoud van bedreigde diersoorten”, schrijft de dierentuin in een persbericht. ,,Een ander belangrijk doel is de educatie aan bezoekers. De dieren die in Ouwehands Dierenpark leven, zijn een ambassadeur voor hun wilde soortgenoten. Bezoekers van de dierentuin leren over hoe bijzonder de diersoort is en wat er nodig is voor bescherming van de soort en zijn natuurlijk leefgebied.”

KWETSBAAR OF BEDREIGD Het natuurlijk leefgebied van de koala bevindt zich in (Zuid)Oost-Australië. De koala staat op de IUCN Red-list genoteerd als ‘vulnerable’, oftewel ‘kwetsbaar’. Australië heeft de soort zelf als ‘bedreigd’ aangemerkt nadat de aantallen snel achteruitgingen als gevolg van bosbranden en overstromingen. Over heel de wereld worden koala’s in dierenparken gehouden om zo door het voortplantingsprogramma bij te dragen aan het genetisch gezond houden van de populatie en het behoud van de diersoort.

LEEFGEBIED NABOOTSEN De nieuwe ‘Australian Experience’, zoals het project nu intern genoemd wordt, heeft een oppervlakte van circa 1800 m2. ,,De koala leeft solitair, wat betekent dat elk dier een eigen binnen-, nacht- en buitenverblijf zal krijgen”, legt het park uit. ,,Het leefgebied van de koala wordt zover mogelijk nagebootst. De bezoeker legt een reis af vanuit de droge woestijn van Australië naar een oase van groen. In het centrum van het gebouw bevindt zich straks een belevingsvolle binnentuin van circa 170 m2.”

Ook zal er volgens Ouwehands worden nagedacht over duurzaamheid. ,,Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen om het juiste klimaat te beheersen zonder fossiele brandstoffen. In december zal het gehele ontwerp en engineering afgerond worden, waarna de bouw naar verwachting zal starten in januari 2023.”

PANDA’S Voor Ouwehands Dierenpark kunnen de koala’s een nieuwe publiekstrekker worden. Het huidige populairste beest, de in Rhenen geboren panda Fan Xing, vertrekt namelijk binnenkort naar China, waar zijn vader en moeder ook vandaan zijn gekomen. De oudere pandaberen blijven nog een jaar of tien in Rhenen. Het dierenpark hoopt dat er opnieuw een jong wordt geboren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie