Afbeelding
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark Rhenen blikt terug op bijzonder jaar

31 december 2021 om 11:45 Dieren

RHENEN ,,Het was, zoals voor velen, een uitdagend jaar voor Ouwehands Dierenpark, dat in 2021 de langste tijdelijke sluiting ooit beleefde door de coronacrisis", zo opent de dierentuin een terugblik op het afgelopen jaar. Op 15 december 2020 sloot het park haar poorten om die vervolgens pas op 19 mei 2021 weer te openen. Een sluiting van 5 maanden betekende voor het dierenpark het wegvallen van de omzet. Door donaties van gulle gevers, fans van het dierenpark, adoptanten en bestellingen in de webshop werd het dierenpark gesteund.

,,Gelukkig was Nederland na de heropening toe aan leuke uitjes in de frisse buitenlucht en wist men het dierenpark in het voorjaar en in de zomer goed te vinden", aldus Ouwehands. 

Ook al bleef de poort gesloten, het leven in het dierenpark ging door. Er werden maar liefst 58 dieren geboren in het park. Hoogtepunten waren de geboortes van een rolowaymeerkat, een zeer bedreigde diersoort, en een Afrikaanse olifant. Ook werd er druk verhuisd. Zo vertrokken er, in het kader van het voortplantingsprogramma met als doel soortbehoud, Chapmanzebra’s, zeehonden en een orang-oetan. Maar ook namen dieren hun intrek in Ouwehands Dierenpark, zoals de bonobo’s, zebramangoesten en Grevyzebra’s.  

FAN XING Op 1 mei vierde het dierenpark de eerste verjaardag van de jonge reuzenpanda Fan Xing. Sinds november 2020 had de kleine reuzenpanda toegang tot zijn grote binnen- en buitenverblijf. Na van de sneeuw te hebben genoten, liet Fan Xing zich deze zomer ook veel buiten zien, waar hij vooral veel speelde met moeder Wu Wen of in bomen klom. Daarnaast is er rond Fan Xings verjaardag een loterij gelanceerd, waarbij meer dan 6700 deelnemers loten hadden gekocht en prijzen werden uitgekeerd. Maar liefst 40.000 euro van de opbrengst kwam ten goede aan de Ouwehand Zoo Foundation.

Fan Xing zal aankomend jaar waarschijnlijk vertrekken uit de dierentuin. Het jong van Xing Ya en Wu Wen zal twee jaar oud worden en naar verwachting klaar zijn om zijn solitaire leven te gaan leiden. ,,Reuzenpanda’s leven in het wild alleen en komen enkel samen om te paren. Als Fan Xing vertrekt naar China zal hij daar over een paar jaar gaan bijdragen aan het voortplantingsprogramma met als doel het in stand houden van deze bijzondere diersoort." In Rhenen zal na zijn vertrek weer gewerkt worden aan het tot stand brengen van een natuurlijke paring met hopelijk weer een reuzenpanda jong als gevolg. 

BONOBO'S Ondertussen werd ook lang gebouwd aan het bonoboverblijf Salonga. De opening werd meerdere malen uitgesteld. De bouw liep vertraging op en door coronamaatregelen kon het transport van de dieren vanuit Duitsland en Frankrijk niet plaatsvinden. In mei van dit jaar was het eindelijk zover en namen de eerste bonobo’s hun intrek in het splinternieuwe verblijf.

Ook verhuisden dit najaar twee bruine beren, Ljalja en Malysh, die onder erbarmelijke omstandigheden hadden geleefd in Oekraïne naar Het Berenbos in Rhenen. De stichting Bears in Mind begon hiervoor in samenwerking met Ouwehands Dierenpark een crowdfundingcampagne. Het doelbedrag van 50.000 euro werd snel behaald en de twee beren arriveerden eind oktober in het dierenpark. Na een korte quarantaineperiode konden zij begin december hun eerste stappen zetten in Het Berenbos. 

WINTERRUST Inmiddels zijn de twee in winterrust gegaan. ,,Dit is een erg goed teken, want dat betekent dat de beren zich rustig en op hun gemak voelen", aldus het dierenpark, ,,De eerste week zijn ze neergeploft op een stukje dat tussen het binnenverblijf en bos ligt. Maar afgelopen week zijn de twee beren verder het berenbos in gelopen. Ljalja en Malysh zijn samen in een hutje vol met zacht stro gaan liggen en zijn ondertussen daar weer in winterrust gegaan.

(Artikel gaat verder onder het Instagrambericht.)

,,De crowdfundingcampagne van de beren was zo succesvol, dat het bedrag verhoogd is en inmiddels 20.000 extra is behaald om ook een derde beer uit Bosnië in 2022 naar Rhenen te halen", meldt het dierenpark verder.

Ook zal volgend jaar na het succes van de eerste seizoenen van 'Het echte leven in de dierentuin' een nieuw seizoen opgenomen worden in Ouwehands Dierenpark. ,,Naar verwachting zal de serie aan het einde van het voorjaar weer te zien zijn op de NPO", aldus het dierenpark.

De volledige terugblik op het afgelopen jaar is in onderstaande video te bekijken.

Bron video: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie