Afbeelding
Bears in Mind

Stichting haalt op dierendag Bosnische beer naar Ouwehands Dierenpark

3 oktober 2022 om 13:27 Dieren

RHENEN Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark krijgt er op dierendag, dinsdag 4 oktober, een nieuwe inwoner bij. Ditmaal uit Bosnië. Het is de vierde geredde beer in één jaar tijd. 

Vorig jaar reisde het team van Bears in Mind al af naar Oekraïne om daar twee beren in nood op te halen. Deze reddingsmissies zijn mogelijk gemaakt door middel van de crowdfundingactie Beregoeiereis. Hiermee werd het financieel mogelijk gemaakt om in eerste instantie drie en uiteindelijk vier beren een beter leven te geven in het Berenbos.

ILLEGAAL CIRCUIT Het betreft deze keer een berin uit Bosnië Herzegovina van ongeveer 7 jaar oud. Zij is zo’n twee jaar geleden door lokale partners van Bears in Mind bij iemand thuis ontdekt. Het in privébezit houden van een beer is ook in Bosnië verboden en daarom werd de beer door het verantwoordelijke ministerie in beslag genomen. Waarschijnlijk is zij in het illegale circuit in privébezit terechtgekomen. 

Een vaak voorkomend fenomeen, volgens de stichting: moederberen worden tijdens of kort na winterrust doodgeschoten en de jongen worden geroofd om te verkopen. ,,Deze beren worden te groot en gevaarlijk en omdat de situatie vervolgens onhoudbaar wordt, worden de dieren weggestopt in een kleine kooi. Zo ook deze berin, die in een kleine kooi leefde met amper daglicht, bewegingsvrijheid en geen enkele vorm van verrijking.”

TIJDELIJKE OPVANG De planning was om deze beer eerder op te gaan halen, maar in april van dit jaar moest Bears in Mind eerst alles op alles zetten om een achtergelaten beer uit oorlogsgebied in Oekraïne te bevrijden. Door deze spoedevacuatie werd de Bosnische berin tijdelijk opgevangen nabij de stad Sarajevo. ,,Wij hebben ervoor gezorgd dat ze hier in verbeterde omstandigheden verblijft, met weer het juiste voedsel en medische verzorging om aan te sterken voor de reis naar Het Berenbos”, laat de stichting weten.

,,Wij zijn ontzettend dankbaar voor de donateurs die het mogelijk hebben gemaakt dat we niet drie maar uiteindelijk vier beren een beerwaardig leven te mogen geven”, aldus Ingrid Vermeulen, directeur Stichting Bears in Mind.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie