De initiatiefnemers tonen tijdens de opening grote affiches.
De initiatiefnemers tonen tijdens de opening grote affiches. Jan van den Brink

Nieuwe expo in Stadsmuseum Rhenen trekt volop belangstelling

16 oktober 2023 om 12:00 Activiteiten

RHENEN Het is zondag 15 oktober een drukte van belang bij de opening van de nieuwe expositie in Stadsmuseum Rhenen. Daar valt te genieten van zo’n 50 schilderijen van kunstenaars die tussen 1880 en 1960 woonden of Rhenen bezochten. Rhenen was gewild. Sinds de uitvinding van verf in tubes, halverwege de 19e eeuw, kwamen kunstenaars naar Rhenen om buiten te schilderen: in de natuur en de oude stad. 

Rhenen was erg gewild: rustig, ongerept en pittoresk. De tentoonstelling ‘Naar buiten! Zandleven & tijdgenoten in Rhenen (1880-1960)’ heeft als aanleiding de 100ste sterfdag van Jan Adam Zandleven, in 1923 in Rhenen. De tijdgenoten zijn Hart Nibbrig, Tholen, Roodenburg en Schulman. De expositie werd geopend door Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen, museumdirecteur Maike Woldring, én Ids Zandleven, achterneef van de kunstenaar. Het museum bestaat dit najaar 5 jaar, en daarom pakt het museum uit met schilderijen van hoge kwaliteit, extra veel tentoonstellingsruimte, en een prachtige vormgeving. Uit het hele land gaven particulieren het mooiste uit hun collecties te leen aan Stadsmuseum Rhenen.

AANDACHT

Hans van der Pas benadrukte hoe trots de stad is op het jonge en ambitieuze museum. Dat weet met prachtige tentoonstellingen en een collectie archeologie, stadsgeschiedenis en kunst, steeds de aandacht te trekken. Zowel inwoners van Rhenen voelen zich er thuis, als toeristen en kunstliefhebbers uit het hele land. Directeur Maike Woldring: ,,We ontmoeten veel enthousiasme, dat doet goed. Ons programma van tentoonstellingen en activiteiten slaat aan, en opvallend is hoezeer onze gastvrijheid wordt gewaardeerd. Ons team van 50 vrijwilligers werkt met een warm hart en professionaliteit, dat voelen onze bezoekers. Ik ben apetrots wat we voor elkaar krijgen met zijn allen.” 

SCHATTEN TONEN

Plannen voor nieuw moois zijn er te over. In 2024 organiseert het museum een tentoonstelling samen met het Rijksmuseum van Oudheden uit Leiden. Maike Woldring: ,,Wij laten de schatten zien die gevonden zijn in het grootste vroeg-middeleeuwse grafveld van Nederland. Dat lag even ten westen van Rhenen. Gouden sieraden met edelstenen uit India en Afghanistan, zijn gevonden, maar ook wapens en prachtig bewerkte gebruiksvoorwerpen. Die behoorden toe aan het Frankische volk dat hier tussen 300 en 750 leefde. Een prachtig verhaal, dat nog meer bekendheid behoeft. De schatten verblijven nu in Leiden, maar komen nu voor het eerst in zo groten getale onze kant op. We verwachten mensen uit heel Nederland, goed voor ons museum én goed voor onze bijzondere stad.”

De tentoonstelling ‘Naar buiten! Zandleven en tijdgenoten in Rhenen (1880-1960)’ is te zien van 17 oktober 2023 tot en met 15 februari 2024. www.stadsmuseumrhenen.nl

Afbeelding
Nieuwe expositie in Stadsmuseum Rhenen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie