De korte plechtigheid op de begraafplaats werd bijgewoond door naasten familie.
De korte plechtigheid op de begraafplaats werd bijgewoond door naasten familie. Jan van den Brink

Ingetogen herdenking bij graf Zandleven in Rhenen

17 juli 2023 om 08:22 Mensen

RHENEN Het was zondag precies honderd jaar geleden dat kunstenaar Jan Adam Zandleven begraven werd in Rhenen, 55 jaar oud.
Zijn werk is te vinden in de collecties van het Kröller-Müller Museum, Drents Museum en Stadsmuseum Rhenen. Toch is Zandleven bij het brede publiek minder bekend. Natuur, boerderijen en stillevens hadden zijn passie, net als kleur.

Zandleven woonde van 1918 tot zijn dood in 1923 in Rhenen, aan de Herenstraat. Enkele maanden voor zijn overlijden liet hij weten dat hij graag een kunstwerk op zijn graf gelegd zag. Een schilderij van een pot met gele brem: zijn allerlaatste schilderij. Dat ritueel is er in 1923 niet van gekomen.

Zijn nazaten grepen dan ook Zandlevens honderste sterfdag aan, om zijn wens toch in vervulling te laten gaan. Op de begraafplaats aan de Achterbergsestraatweg verzamelde zich op 16 juli zijn familie en volgde er een ingetogen herdenking.

EXPOSITIE 

Ook Maike Woldring, directeur van Stadsmuseum Rhenen maakte de herdenking mee. Van 17 oktober tot en met medio februari is in het museum een tentoonstelling te zien met werk van schilders die in Rhenen hebben gewoond of gewerkt in de periode 1880-1960.
Schilders die geraakt waren door de stad, de natuur of het leven van alledag. Jan Adam Zandleven krijgt hierin een centrale plek, maar ook staan Ferdinand Hart Nibbrig, Bastiaan Tholen, Hendrik Roodenburg en David Schulman in de spotlichten. De herdenking van Zandleven betekent de aftrap van de publiciteit rond deze expositie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie