Afbeelding
Pauw Media

Afspraken met rijk over asielopvang

5 juni 2023 om 17:23 Maatschappelijk

VEENENDAAL De gemeente wil samen met de andere Utrechtse gemeenten en provincie voorstellen doen aan het rijk over asielopvang. Er is een gezamenlijk plan opgesteld om vanaf januari 4793 reguliere opvangplekken te realiseren. Veenendaal wil zich in hoofdlijnen inzetten voor dit plan en vraagt het rijk tevens om financiën, toerusting en regelgeving.

,,Het is een vervolg op de crisisnoodopvang, waarbij de provincie nu een bestuursakkoord wil voor de problemen rond asielopvang. We verwachten dat dit op korte termijn al kan, wellicht voor het zomerreces. Dit geeft duidelijkheid en we kunnen dan ook wat terugvragen. Zoals hulp en ondersteuning bij zorg, onderwijs, dagbesteding en financieel. We denken ook aan kleinschalige opvang mogelijk maken. En asielzoekers plaatsen die werkzaamheden kunnen uitvoeren waar daar behoefte aan is’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. Hiermee denkt Veenendaal naast haar deel in de reguliere opvang, tevens de crisis noodopvang beter in te kunnen richten.

DRAAGKRACHT

,,Daarnaast willen we ons binnen de provincie maximaal inspannen om gezamenlijk een proportionele en evenredige bijdrage te leveren aan de totale gevraagde hoeveelheid Crisis Nood Opvang-opgave ter ontlasting van de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Wij gaan ervan uit dat deze plekken nog voor tenminste een jaar, tot 1 juli 2024, nodig zullen zijn. Voor deze tijdelijke plekken wordt in het bijzonder een beroep gedaan op gemeenten zonder een vorm van reguliere opvang”, legt het college uit. De Utrechtse gemeenten willen liever een maat en schaal van de opvang die past bij draagkracht. Maar zij wil meer veranderingen.

WERKEN

,,Het hele deel rond arbeid zouden we graag anders invullen. Van het schrappen van de wachttijd van zes maanden om te mogen werken tot de periode van 24 weken dat mensen mogen werken. Wanneer zij kunnen werken leren ze sneller de taal. Een BSN nummer moeten ze dan ook eerder kunnen krijgen’’, vervolgt de wethouder. Naast de kleine opvang en gericht plaatsen van asielzoekers bij gemeenten die werk voor hen hebben, is meer aandacht nodig voor gezondheid en stabiliteit voor de kinderen. Zoals voldoende kwalitatief onderwijs. Deze groep met kinderen willen de gemeenten niet te veel laten verhuizen. 

FLEXWONINGEN

Een meer definitieve opvangplek kan daarin tevens helpen. ,,Veenendaal vangt momenteel zo’n 156 vluchtelingen op, naast de 200 vluchtelingen uit Oekraïne. We voldoen aan de taakstelling voor het plaatsen van statushouders en voeren nu gesprekken over een meer permanente vorm van asielopvang. In het licht van de spreidingswet. Dit bekijken we met buurgemeenten en bijvoorbeeld een combinatie van woningen voor jongerenhuisvesting’’, besluit Stroobosscher. Zo denkt Veenendaal dit met een financiële bijdrage te kunnen oppakken met flexwoningen.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie