Afbeelding
Pixabay

Gemeente vergoedt regionaal en lokaal vervoer Oekraïense vluchtelingen

2 mei 2022 om 14:31 Politiek

VEENENDAAL De gemeente ondersteunt het lokale en regionale vervoer voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zowel voor kinderen als eventuele andere noodzakelijke reizen. Hiervoor heeft zij gekozen voor zowel professionele als vrijwillige chauffeurs.

Peter Kuijpers

Het college heeft de opdracht voor het vervoeren van Oekraïense kinderen naar de Internationale Schakelklas (ISK) onderhands enkelvoudig gegund aan Willemsen De Koning Groep. De kinderen die vanuit de Oekraïne naar Nederland komen hebben recht op onderwijs, ongeacht de verblijfsstatus. Het ministerie had ook aangegeven dat leerlingen in de voortgezet onderwijs leeftijd zo veel als mogelijk naar een Internationale schakelklas gaan. Met de Internationale Schakelklas in Wageningen en in Ede is afgesproken dat de kinderen die in Veenendaal verblijven en die de voortgezet onderwijs leeftijd hebben daar het onderwijs kunnen volgen.

MALKANDER Omdat deze leerlingen nog niet zelfstandig kunnen reizen heeft Veenendaal ervoor gekozen Willemsen De Koning Groep de kinderen te laten vervoeren. Hierna kan de gemeenten naar alternatieven kijken. Van reizen met buddy’s op de fiets of in het reguliere ov. Vanuit andere werkgroepen van het Kernteam Oekraïne is ook de behoefte aan aanvullend overig vervoer uitgesproken. Dat zijn ritten naar de huisarts, apotheek, ziekenhuis, tandarts en dergelijke. Tevens hebben zich Veenendalers gemeld die als vrijwilliger mee willen helpen met het vervoeren van de vluchtelingen.

Dit overige noodzakelijk vervoer van Oekraïners wil de gemeente laten organiseren door Malkander in Ede. Malkander heeft reeds een vrijwillige vervoersservice Automobiel. Voor en door inwoners voor een doktersbezoek, even boodschappen doen of op visite gaan bij bekenden. Malkander controleert of de eigen auto van chauffeurs een geldige APK hebben, zijzelf een geldig rijbewijs en verzekert zijn. De vrijwillige chauffeurs brengen oudere en minder mobiele inwoners vlot van deur tot deur. Malkander kan voor het vervoer van vluchtelingen tevens vrijwillige chauffeurs werven, registreren en coördineren. 

KOSTEN Het college heeft 8000 euro beschikbaar gesteld voor het vinden en verder begeleiden van de vrijwillige chauffeurs door Malkander. Daarnaast wil Veenendaal de onkosten van het gebruik van de eigen auto door vrijwillige chauffeurs betalen alsook het jaarlijks abonnement bij Malkander per gebruiker. Hiermee wil het college ook de opdracht van de gemeenteraad volgen ruimhartig op te treden voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Voor het leerlingenvervoer is nu gekozen voor het afrekenen van het aantal gereisde kilometers per kind. In ieder geval tot aan de zomervakantie dit jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie