Vlag Oekraïne
Vlag Oekraïne anp / Remko de Waal

Veenendaal proactief om vluchtelingen op te vangen

10 maart 2022 om 08:08 Overig

VEENENDAAL De gemeente heeft nog geen aanvragen gehad om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, maar is al veel aan het voorbereiden. ChristenUnie Veenendaal had al enkele voorstellen gedaan en vanuit het gemeentehuis is ook overleg met diverse organisaties in Nederland en Veenendaal om eventuele vluchtelingen een opvangplaats te kunnen gaan bieden.

,,Als ChristenUnie Veenendaal zijn we opgeschrikt door de inval van het Russische leger in Oekraïne. Een buurland van de EU is aangevallen en hun soevereiniteit is geschonden. Wij zoeken naar wegen om onze solidariteit met Oekraïne en haar inwoners te tonen”, aldus Jos van den Berg namens de fractie. Het college laat weten dat centrale coördinatie via de veiligheidsregio’s en Vluchtelingenwerk Nederland van belang is om overzicht te behouden. ,,Maar ondertussen zijn we druk bezig met alle voorbereidingen. Bijvoorbeeld bij de Restore kijken we al naar mogelijke inventaris zoals bedden. En we zoeken onder andere naar mensen die uit Oekraïne komen en al in Veenendaal wonen die als tolk zouden kunnen helpen”, aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

,,Een goede opvang van Oekraïense vluchtelingen brengt uitdagingen met zich mee en vraagt om creatieve oplossingen. Wij denken dan ook aan Takecarebnb. Deze organisatie heeft een creatieveen goede manier gevonden om de opvang te ontlasten. Heeft het college al verzoeken ontvangen om te zoeken naar locaties in Veenendaal voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne? En bent u bereidt met een organisatie als Takecarebnb te werken?”,  vraagt de ChristenUnie ,,We zijn nauw aan het samenwerken met Vluchtelingenwerk Nederland. Officieel hebben we nog geen verzoek voor opvang gehad. Wanneer mensen zelf vluchtelingen uit Oekraïne in huis nemen, vragen wij hen wel dit bij de gemeente te melden. Het kan ook nog lang duren en dan weten wij wie er in Veenendaal verblijven en of er eventueel na verloop van tijd toch een andere verblijfplaats voor hen gezocht moet worden.

Veenendaal wil structuur in de opvang houden en via de Veiligheidsregio Utrecht is er een evenredige verdeling van vluchtelingen over alle gemeenten. ,,Verder is er al overleg met GGD en GGZ voor allerlei gezondheidsvragen waar we mee te maken kunnen krijgen, al is dit al voor het trauma dat deze mensen bij zich dragen”, besluit Stroobosscher. Maar tevens uit een andere hoek zijn al gedachten over het helpen van de vluchtelingen. ,,Ook het onderwijs in Veenendaal is heel proactief. Zij denken al heel goed na over het helpen van kinderen van vluchtelingen. Het naar school gaan is een zinvolle dagbesteding voor deze kinderen uit Oekraïne”, geeft wethouder Marco Verloop aan. Veenendaal zet zich nu in op het in beeld brengen van huisvestingsmogelijkheden, daarvoor kunnen ook inwoners woonruimte aanbieden. Via de website www.veenendaal.nl is hier alles over terug te lezen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie