Afbeelding
Foto: Pixabay

Kostenbeheersing geen doel bij Jeugdhulp

13 april 2022 om 12:16 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad kan instemmen met het Rekenkamerrapport over de kostenbeheersing van de Jeugdhulp. De meeste fracties spraken hun compliment uit over dit rapport. Maar de raad vroeg wel de toezegging later een discussie te voeren wanneer dit jeugdbeleid in het Sociaal Domein opnieuw op de agenda komt.

door Peter Kuijpers

VVD, SGP en ProVeenendaal spraken zich al uit over het beter vastleggen van de kosten die voor de gemeente zijn en wat bij ouders ligt. ,,De toegang tot Jeugdhulp is voor ons wel belangrijk’’, geeft Theo van Iperen van de SGP hierbij aan. Ronald van der Weerd van ProVeenendaal ziet dat het nog altijd beter kan: ,,Welke rekening is voor de gemeente en wat is voor de ouders. Wat is de concretisering hiervan?’’ Dit zou hij graag ook in een overleg in de raad bespreken. ,,Wij willen meer inzicht in de maximale ruimte. Wil de wethouder met de raad optrekken in een afbakening van deze kosten’’, vroeg Yvonne Bottema van de VVD. Hiermee willen de partijen dat Veenendaal alleen voor noodzakelijke kosten betaalt.

NORMAAL Lokaal Veenendaal waarschuwt wel dat de kostenbeheersing geen doel op zich moet zijn. ,,We moeten het kind blijven zien. Wat we uitgeven moet effectief zijn in het herstel en ontwikkeling voor jeugdigen’’, vindt Jaap Pottjewijd. Hij geeft tevens aan dat normaal moeilijk te omschrijven blijft. Niet iedere ouder kan hetzelfde probleem aan en dit geldt tevens voor kinderen: ,,Een hobbeltje voor de één is een gat in de weg voor een ander!’’ 

,,Als het kan moet de verantwoordelijkheid bij ouders liggen, maar let op de veiligheid van de kinderen’’, vulde Tijs van der Weele (GL) daarop aan. Die tevens kostenbeheersing niet als doel op zich ziet, net als de PvdA. ,,Soms is zorg noodzakelijk, zolang dit wel het probleem oplost’’, meent Hans van de Braak.

FINANCIËN Léa Kayinganwa (CU) zou in een gesprek met de raad over jeugdbeleid in het Sociaal Domein graag ook gastgezinnen willen uitnodigen om te horen wat er speelt in de Jeugdhulp. Jan Breur had voornamelijk vragen over de financiële druk, doordat er niet voldoende geld van het rijk komt: ,,Er is nog steeds een enorm tekort. De rijksoverheid geeft niet voldoende middelen. Kom met meer geld, anders geven wij deze taak terug!’’ 

Wethouder Martijn Beek verzekert de raad dat Veenendaal zich heeft aangesloten bij het standpunt van de VNG en het protest van de hervormingsagenda. Daar blijft het college ook zeker aandacht voor houden. Ook in de nieuwe taak rond mensen met verward gedrag wil hij dat het rijk hier tevens budget levert.

PROEFTUIN Verder liet de wethouder weten dat er al overleggen zijn geweest met mensen uit het veld over de inzet van Jeugdhulp. Hij wil hen tevens uitnodigen om met de raad hierover te spreken en bij wie verantwoordelijkheden liggen. ,,Kostenbeheersing mag nooit ten koste gaan van veiligheid van kinderen. Veenendaal is samen met Rhenen en Renswoude ook de proeftuin voor een nieuwe jeugdbeschermingsketen’’, aldus Beek. 

De gemeente kijkt al naar de uiterste beheersmiddelen op de kosten, maar dit moet wel passen in haar visie voor Jeugdhulp. De wethouder wil wel een voorzichtige toezegging doen welke kosten voor de gemeente zijn mee te nemen in een toekomstige discussie. De raad kon daarop instemmen met dit voorstel rondom het rapport over de kostenbeheersing die Veenendaal nu goed uitvoert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie