Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeenteraad lijkt tevreden over rapport kostenbeheersing bij Jeugdhulp

11 februari 2022 om 08:04 Politiek

VEENENDAAL De gemeenteraad lijkt tevreden met het rapport van de Rekenkamercommissie over de kostenbeheersing bij de Jeugdhulp. Deze heeft na een eerste onderzoek naar het beleid rondom jeugdhulp nu gekeken hoe Veenendaal de kostenbeheersing aanpakt.

Wethouder Martijn Beek gaf eerder reeds aan content te zijn met wat de Rekenkamercommissie had gepresenteerd: ,,Ik ben erg blij met de uitkomsten en aanbevelingen. Deze wil het college ook ondersteunen.’’ Voorzitter van de Rekenkamercommissie Jan Telgen nam de raadsleden afgelopen week nog even mee door het rapport: ,,De Jeugdhulp is van enorm belang, inhoudelijk voor de betrokkenen en voor de gemeente is hier zo’n 25 miljoen mee gemoeid. Gemeenten krijgen een vast bedrag van het Rijk en moeten eigen keuzes maken in de uitgaven voor deze groep. Onze conclusie is dat wat in Veenendaal gebeurt in lijn is met andere gemeenten.’’ 

Er was zelfs een compliment dat het best uniek is dat er zoveel is gekeken naar beheersmaatregelen bij de gemeente en dit goed is ingebed in beleid.

VERANTWOORDELIJK De Rekenkamer heeft met een externe partij gekeken wat de gemeente kan doen in kostenbeheersing en kwam op zo’n 56 mogelijkheden. ,,Het grootste gedeelte is door Veenendaal in ogenschouw genomen om de kosten te beheersen. Voor ons betekent dit geen aanbevelingen te doen. Alleen gekeken naar de landelijke druk op de beschikbare middelen zouden we aanbevelen nog nader te kijken naar de afbakening. Wat valt onder Jeugdhulp en wat is aan ouders zelf. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?”

De raadsleden waren ook positief over de uitkomsten, al wilde D66 wel weten of er geen gemeenten waren die het beter deden. Hierop gaf Telgen aan dat een betere kostenbeheersing niet automatisch een betere zorg hoeft te betekenen. Dit is een afweging die de raad zelf moet maken.

CORONA Ook ProVeenendaal constateerde dat om verdere kosten te besparen, wanneer dit nodig zou zijn, de raad strikter moet afbakenen wat zij ondersteunt. De Rekenkamercommissie beveelt daarin aan dit vooral duidelijk te omschrijven voor de partijen die de Jeugdhulp aanbieden: wat is de verantwoordelijkheid voor de ouders en wat is voor rekening van de gemeente?

Veenendaal kan hierin wel met andere gemeenten druk zetten op de Rijksoverheid wanneer wettelijke grenzen de uitvoering van de gekozen beheersmaatregelen gaan belemmeren. En de gemeente moet rekening houden met een eventueel extra beroep op jeugdhulp voor problemen die ontstaan uit corona. Mentale klachten lijken toegenomen, en het mentaal welbevinden afgenomen. Hiervoor kan in de jeugdhulp mogelijk extra geld nodig zijn.

door Peter Kuijpers

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie