Deze mannen komen elke week om mee te doen met de groep. En soms om een spelletje te biljarten.
Deze mannen komen elke week om mee te doen met de groep. En soms om een spelletje te biljarten. Co Keulstra

Dagbesteding voor volwassenen en ouderen bij De Eekhoeve

21 maart 2023 om 07:30 Zorg

VEENENDAAL Zorgboerderij De Eekhoeve in Veenendaal biedt zorg waar iedereen zich prettig bij voelt en die aansluit bij de behoeften van de deelnemers. De volwassenengroep wordt gevormd door mannen en vrouwen die niet zo gemakkelijk terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. De seniorengroepen vormen een veilige plek voor wie op latere leeftijd te maken krijgt met bijvoorbeeld eenzaamheid of vergeetachtigheid.

,,Volgend jaar bestaat de zorgboerderij 20 jaar”, vertelt Esther Starke. Zij heeft de leiding over de zorg. ,,De eerste eigenaar was Arris Hardeman, een sociaal bewogen man die van zijn boerderij een zorgboerderij heeft gemaakt. Hij droeg het stokje zes jaar geleden over aan Wilco en Tineke, twee van zijn kinderen. Momenteel zijn er tien vaste begeleiders en twee tuinmannen in dienst. Deze worden bijgestaan door een groep van vijftig vrijwilligers.”

MOOIE CONTACTEN

,,Op de seniorengroepen worden groepsactiviteiten aangeboden aan deelnemers van 50 tot 90 jaar of zelfs ouder”, vervolgt Esther. ,,Ze zijn hier dagelijks welkom om contact te maken, creatief bezig te zijn, te sporten, of om mee te doen met gespreksgroepen en geheugentrainingen. Zo ontstaan er mooi contacten.”

De volwassenengroep bestaat uit een hechte groep deelnemers die tussen de twintig tot zestig jaar oud zijn. Zij helpen mee op de boerderij en denken mee over de werkzaamheden bij de dagbesteding. Sommigen kunnen tijdelijk niet terecht op de reguliere arbeidsmarkt en kunnen op de (zorg)boerderij ontstressen, hun leven weer opbouwen. Sommigen stromen na een traject op de Eekhoeve door naar een reguliere baan.

DIEREN IN DE WEI

,,Het is maart, dus zijn we alweer begonnen in de kas”, vervolgt Esther. ,,De plantenbakken voorzien van nieuwe aarde en er worden bolletjes geplant. Als straks de lente doorbreekt, zijn we allemaal veel buiten. We genieten dan met de deelnemers van het jonge vee, de koeien, geiten en schapen en het pluimvee. Nu staat het vee nog in de stal, maar als de zon weer komt gaat het naar buiten. Eerst het jonge vee, daarna de ouders. Dat waarderen ze zo dat ze uitgelaten de wei in huppelen. Altijd een mooi gezicht.” 

Een grote groep van de vrijwilligers zijn de enthousiaste chauffeurs die de mensen dagelijks thuis ophalen en weer terug brengen. Esther: ,,Ook bieden wij de mogelijkheid om bij ons warm te eten. We hebben drie vrijwillige koks die uitstekend werk verrichten en de mensen verwennen met lekkernijen. Als straks de groenten in de moestuin weer opkomen, gebruiken we dat bij de maaltijden, de rest van de ingrediënten bestellen we digitaal.”

SPEELTUIN

Zorgboerderij De Eekhoeve is gelegen in een omgeving met weilanden en bossen. Dagelijks komen er ook moeders met kinderen even kijken. De kinderen spelen in de speeltuin of kijken bij het vee. Ouders lopen even de landwinkel in. Er staan bordjes bij de groenten, zodat de kinderen dat kunnen onthouden. Meer informatie is te vinden op www.eekhoeve.nl 

Co Keulstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie