Het is dit jaar 45 jaar geleden dat Wim Mourits een zaak opende aan het Verlaat in Veenendaal. Inmiddels werken vijf van de acht zoons in de zaak.
Het is dit jaar 45 jaar geleden dat Wim Mourits een zaak opende aan het Verlaat in Veenendaal. Inmiddels werken vijf van de acht zoons in de zaak. Lilian Steensma

45 jaar De Zeeuwse Aardappelhal: Wim Mourits al jaren een vertrouwd gezicht in Veenendaal

· leestijd 4 minuten Zakelijk

VEENENDAAL Het is dit jaar 45 jaar geleden dat Wim Mourits een zaak opende aan het Verlaat in Veenendaal. ,,Ik zat tegenover de Hollandia en als die op vrijdagmiddag uitging, reed menig werknemer met een 25-kilozak aardappels achterop de fiets naar huis”, vertelt hij met een lach. Inmiddels werken vijf van de acht zoons in de zaak die de afgelopen decennia een flinke groei doormaakte. Reden voor dankbaarheid! Wim Mourits doet zijn verhaal op die voor hem zo vertrouwde plek. Terwijl hij vertelt, helpen zijn zoons Mark en Gert-Jan klanten die er komen voor aardappels, fruit en peulvruchten.

Het is 1977. Wim Mourits, geboren en getogen in Oud-Beijerland, is een jonge ondernemer van 18 jaar, met net zijn rijbewijs op zak. Hij opent een verkoophal met alleen aardappelen aan het Verlaat 11. Aan het begin moesten de Veenendalers hier aan wennen, maar binnen een half jaar zat de loop er goed in. Door de jaren heen is er veel veranderd aan het Verlaat, maar de Zeeuwse Aardappelhal is één van de weinige winkels in de straat die na 45 jaar nog steeds op dezelfde locatie zit. Er zijn al heel wat kilo’s aardappels van eigenaar verwisseld de afgelopen jaren, en gelukkig weten nog steeds veel klanten hen elke week te vinden. 

OPEN EN EERLIJK Wim Mourits leerde zijn Veenendaalse klanten kennen als eerlijke, open mensen: ,,Klanten kunnen altijd terecht voor vakkundig advies. Door de jaren heen zien we generatie op generatie als klant. De kinderen en kleinkinderen van mijn eerste klanten, zijn nu klanten van mijn jongens. Als ik door het centrum van Veenendaal loop, word ik regelmatig aangesproken, leuk is dat.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het nieuwe pand van De Zeeuwse Aardappelhal aan de Spykerlaan 5 in Oud-Beijerland. - Mourits Aardappelhandel

FAMILIEBEDRIJF Na jaren samengewerkt te hebben met zijn vader en zijn jongste broer, zijn de oudste zoons Pieter en Wilco erbij gekomen. Ook Mark en Peter hebben voor de aardappelhandel gekozen en vorig jaar maakte de jongste zoon Gert-Jan het team compleet. Langzaam is het bedrijf uitgegroeid tot wat het nu is. Pieter en Wilco houden zich naast verkoop ook bezig met inkoop en organisatie. Mark en Gert-Jan zijn nu de bekende gezichten in Veenendaal en omstreken. Peter staat bijna de hele week op de Brabantse markten. 

Wim Mourits, die zelf alle aardappelen vanaf de boer en de veiling naar huis haalt met de vrachtwagen, is blij dat hij de inkoop steeds meer kan overdragen. Vier dagen in de week draait hij nog volop mee, en ook zijn vrouw die de administratie verzorgt zou nog niet gemist kunnen worden, aldus zijn zoons. ,,Echt fantastisch zo’n familiebedrijf”, vindt Mark. ,,Bijvoorbeeld woensdagmiddag, dan zijn we allemaal samen op de zaak. We nemen dan alles met elkaar door en praten elkaar bij. Gezellig en functioneel.”

Elke partij aardappelen die we verkopen hebben we zelf geschild, gekookt en geproefd. We staan achter ons product.

VASTE TELERS Wat Mourits Aardappelhandel onderscheidend maakt? Wim: ,,We werken met vaste telers die precies weten welke kwaliteit wij zoeken. Ze weten dat we kritisch zijn. Is een partij van mindere kwaliteit, dan nemen we die niet af. Elke partij aardappelen die we verkopen hebben we zelf geschild, gekookt en geproefd. We staan achter ons product. De grond waarop een aardappel groeit is heel bepalend. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de kookkwaliteit.” Mark vult aan: ,,Veertig jaar lang kookte mijn moeder bij ons thuis de aardappels om de kwaliteit vast te stellen, tegenwoordig doen we dit zelf. In ons nieuwe pand dat we vier jaar geleden lieten bouwen, hebben we de mogelijkheid om zelf te schrappen en te koken.”

VERKOOP De mannen van Mourits zijn veel onderweg. Ze draaien naast de aardappelhal aan het Verlaat ook 16 weekmarkten en ze bezorgen elke vier weken in meer dan 25 plaatsen. Veel verkooppunten zijn verder van huis. Mark: ,,Eigenlijk rijden we van onderuit Brabant tot boven in Gelderland.” Alle broers hebben dezelfde insteek: de handen uit de mouwen steken. Zo zijn ze grootgebracht en zo werken ze nog steeds.

JUBILEUMACTIES Vanwege het 45-jarig jubileum kunnen klanten rekenen op verschillende acties. Mark: ,,Inderdaad is het de bedoeling onze klanten het jubileum mee te laten vieren. Deze week krijgen al onze klanten een gratis Solingen schilmes, en we hebben nog meer aanbiedingen. De komende tijd zullen we regelmatig extra scherpe aanbiedingen, of leuke acties hebben. Klanten kunnen ons ook volgen op social media zoals Facebook en Instagram, ze zijn dan gelijk op de hoogte van alle acties en aanbiedingen.”

MET DE MARKT MEEBEWEGEN Is er veel veranderd ten opzichte van 1977? ,,Zeker!” Daar zijn Wim en Mark het over eens. ,,Waar er vroeger dagelijks aardappelen werden gegeten zijn mensen ook alternatieven voor aardappels gaan eten, zoals rijst en pasta. Aan de andere kant is het aanbod aan aardappelen veel breder geworden. We begonnen met vier soorten aardappels, nu hebben we meer dan acht soorten.” 

Ik zat tegenover de Hollandia en als die op vrijdagmiddag uitging, reed menig werknemer met een 25-kilozak aardappels achterop de fiets naar huis

,,Daarnaast zien we ook veel variaties zoals: Roseval, krieltjes, zoete aardappelen, en ook twee soorten biologisch aardappelen. Peulvruchten en uien zitten al jaren in het assortiment, maar ook dit is door de jaren heen steeds verder uitgebreid. Daarnaast hebben we sinds enkele jaren verse aardappelproducten: vers gesneden friet en voorgekookte krieltjes en aardappelpartjes. En dit alles in eigen beheer: schrappen, koken en vacuüm verpakken. Hierdoor staan we garant voor een goed product zonder conserveermiddelen.”

FRUIT Sinds anderhalf jaar kunt u aan het Verlaat ook terecht voor fruit en citrus. ,,Aan het verse fruit dat we verkopen, stellen we net zulke hoge kwaliteitseisen als aan onze aardappels. In het begin was het zoeken naar de juiste kwaliteit. Appels, peren en sappen komen nu bijvoorbeeld bij een vaste teler uit de Hoeksche Waard vandaan. Beter is er niet te koop”, volgens Mark.

ONLINE Om mee te gaan met de tijd hebben de klanten ook de mogelijkheid om via de webshop te bestellen. De webshop is sinds kort vernieuwd en er zijn diverse producten toegevoegd. Goed om te weten: in Veenendaal kunnen de producten gratis bezorgd worden bij een minimale afname van 10 kilo of een minimale besteding van 15 euro.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Sinds anderhalf jaar kunt u aan het Verlaat ook terecht voor fruit en citrus. ,,Aan het verse fruit dat we verkopen, stellen we net zulke hoge kwaliteitseisen als aan onze aardappels.” - Lilian Steensma

Wim is blij dat hij de verantwoordelijkheid nu kan delen met zijn zoons. Hij kijkt dankbaar terug op het verleden en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. ,,Ik weet nog goed dat ik mijn eerste vrachtwagen kocht”, zegt Wim. ,,Mijn opa zei toen: Jongen, ik wens je de gunning van de mensen en de zegen van de Heere. Ik wens mijn eigen jongens hetzelfde toe.”

De Zeeuwse Aardappelhal, Verlaat 11 Veenendaal. Openingstijden: donderdag en vrijdag 8.00-17.30, zaterdag 8.00-13.00. Vrijdag: markt Bruïneplein; Zaterdag: markt Centrum. Meer informatie op www.mouritsaardappelhandel.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door Mourits Aardappelhandel. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Rijnpost.nl? Neem dan contact op met Marieke van Egdom (06-83627260, m.v.egdom@bdu.nl) of Christoph Willemsen (06-20211008, c.willemsen@bdu.nl).

advertentie
advertentie
Afbeelding
SKR: ‘Al 30 jaar ontdekken wij de wereld door de ogen van een kind’ 2 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar Oechies-Ter Hoeve viert briljanten huwelijk 3 uur geleden
Afbeelding
Meerdere vacatures bij Welisa: ‘Wij zoeken mensen die gretig zijn en graag willen’ Baandichtbij 5 uur geleden
Afbeelding
Candia-man ‘Bud’ helpt nog waar hij kan 6 uur geleden
Afbeelding
Kampen Boys Choir geeft gratis concert in de Westerkerk 7 uur geleden
Afbeelding
Kunst van Rhenense kinderen te zien in Huis van de Gemeente 19 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar 60 jaar getrouwd 21 uur geleden