Verhuurorganisatie Veenvesters hield woensdagmiddag een bijeenkomst voor politici. Een nieuwe actiegroep presenteerde zich ongevraagd.
Verhuurorganisatie Veenvesters hield woensdagmiddag een bijeenkomst voor politici. Een nieuwe actiegroep presenteerde zich ongevraagd. Martin Brink

Actiegroep laat van zich horen tijdens besloten ‘feestje’ in Veenendaal-Zuid

12 oktober 2022 om 19:59 Wonen

VEENENDAAL Bewoners in Veenendaal-Zuid zijn nog steeds ongerust over de sloopplannen van verhuurder Veenvesters. En dus lieten ze hun stem afgelopen woensdagmiddag luid horen. Dat gebeurde tijdens een met opzet besloten bijeenkomst bij het Wijkhuis op de hoek van de W.C. Beeremansstraat. Veenvesters had alle raadsleden uitgenodigd om langs een aantal highlights van de wijk te fietsen. Tot ieders verrassing werd er ook een actiecomité tegen de huurverhoging gepresenteerd en uitten bewoners hun zorgen. 

door Martin Brink 

,,Deze bijeenkomst hebben we georganiseerd voor de raadsleden om te laten zien waar we zoal mee bezig zijn”, laat directeur/bestuurder Trees van Haarst desgevraagd weten. Maar daar hebben wijkbewoners andere gedachten over.

OVERVALLEN De plannen van wat er in het Franse Gat staat te gebeuren vallen bij hen al heel lang bijzonder slecht. Ze werden erdoor overvallen. ,,Het lijkt op slikken of stikken”, zo uitte één van hen. ,,Het eerste wat ik hoorde was: wilt u niet op de begane grond wonen? Met andere woorden: of ik wil verhuizen”, zegt Justa Drentje, bewoonster van de Beeremansstraat. Deze straat staat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Wanneer is nog niet bekend.

SAAMHORIGHEID VERDWIJNT ,,Ik ben bang dat de saamhorigheid verdwijnt uit de wijk”, meldde ze. ,,Er wordt gezegd dat we terug kunnen keren. Maar wie kan dan de nieuwe woningen dan nog betalen?” Tijdens de bijeenkomst droeg ze gedicht voor dat ze vol emotie had geschreven. Een strofe daaruit: ,,Ik geniet van de zon, van alles in de tuin. De groenten, aardappels, bloemen en de struiken, maar nee alles moet in puin. Wat geeft iemand het recht, mij te ontheemden. Mijn leven overhoop te gooien. Door mij dit alles af te nemen.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Wijkbewoonster Justa Drentje (midden, rood haar) droeg een gedicht vol emotie voor. - Martin Brink

De bewoonsters kregen van directeur Trees van Haarst meteen te horen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om terug te keren en dat ze benaderd zullen worden voor open gesprekken over de voortgang. Voor even waren ze met deze toezegging gerustgesteld.

ACTIEGROEP De middag werd meteen ook aangegrepen om de Veenendaalse afdeling van het landelijk netwerk ‘Wij Weigeren De Huurverhoging’ te presenteren. Die voert hier actie onder één noemer: ‘Het Franse gat: niet slopen maar verduurzamen!’ Maar ook bevriezing van de huren is een punt waar ze voor staan. Een en ander gebeurt onder de paraplu van de Socialistische Partij die altijd pleit voor meer woningen in het betaalbare segment.

RENOVEREN BETER Ary Jan Breur is woordvoerder. ,,Veenvesters heeft plannen tot sloop van de wijk. Bij echt slechte woningen kan ik mij dat voorstellen maar we gaan voor renovatie. Het is niet meer van deze tijd om alles maar te slopen en nieuw te bouwen. Denk maar aan al het puin, de CO2, het hele kostenverhaal. En door sloop wordt het grote tekort aan woningen niet opgelost. Wij pleiten daarom voor renoveren. Want ook: er komen andere woningen voor terug. Maar de huur zal dan anders zijn. Nu zijn het woningen voor de armsten in de maatschappij. Waar moeten die straks naartoe?”

Nu zijn het woningen voor de armsten in de maatschappij. Waar moeten die straks naartoe?

RAAR Veenvesters heeft per 1 juli de maximale toegestane huurverhoging van 2,5 procent doorgevoerd. Breur: ,,Dat is toch raar: hier in de Beeremansstraat hoor ik dat men van plan is om alle gaten en kieren te dichten. Dat doe je niet als je gaat slopen. Je vindt het dus nog wel waard om dat te doen. Of is dat een reden om de huur maar te verhogen? Het klinkt allemaal niet helemaal koosjer.”

GEWEIGERD Beeremansstraatbewoner Carel Groenen heeft al op vele fronten actie gevoerd in Veenendaal. Nu heeft hij de huurverhoging geweigerd. ,,Op welke gronden heeft men de huur verhoogd?” De commissie die de verhoging moet beoordelen heeft hem in het ongelijk gesteld. ,,Maar ik ga in beroep”, zegt hij strijdvaardig.

Carel stond hiermee aan de basis van de nieuwe actiegroep. Inmiddels is duidelijk geworden dat meerdere Franse Gat-bewoners de verhoging hebben geweigerd. Hij verhuisde ooit naar zuid om de mooie lange tuin. ,,Die krijgen we er echt niet voor terug. Tegenwoordig moet je zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Dat is zo’n tuin toch een uitkomst!”


Wijkbewoners waren ook aanwezig om hun ongerustheid te uiten.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie