Afbeelding
Rogier Producties

Valleihopper ziet kosten stijgen; Veenendaal denkt dat aantal ritten nog kan toenemen

8 november 2023 om 11:15 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Valleihopper verwacht voor de komende jaren hogere kosten voor het vervoeren van mensen met een Wmo-vervoerindicatie. Inwoners van Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Wageningen en Veenendaal met een beperking kunnen met de Valleihopper van deur tot deur reizen voor een sociaal-recreatief bezoek.

door Peter Kuijpers

Inwoners die een Valleihopper-pas hebben gekregen kunnen ritten boeken voor deze vervoersdienst in de regio Foodvalley. Maar de verwachting is dat ondanks minder gebruik de afgelopen tijd de kosten wel zullen gaan stijgen. ‘De huidige contracten met vervoerders en callcenter lopen tot en met 31 december 2024. Het bestuur is voornemens om de huidige contracten niet te verlengen. De verwachting is dat de nieuwe contracten hogere kosten met zich mee gaan brengen. Vanwege onder andere hogere brandstofprijzen, salarisverhogingen chauffeurs volgens taxi-CAO en nieuwe investeringen in duurzame voertuigen’, geeft Valleihopper aan.

KWALITEIT LAAT TE WENSEN OVER

Zij wil de huidige contracten niet verlengen omdat de kwaliteit in Ede-Wageningen te wensen over laat en Vervoerder Van Driel heeft bij Valleihopper aangegeven liever niet te willen verlengen. De organisatie moet daarom nieuwe contracten af gaan sluiten en heeft daar een projectplan voor opgesteld. Daarnaast heeft Valleihopper te maken met maatregelen die zijn voorgesteld om de kosten van het vervoer, waaraan de gemeenten bijdragen, beheersbaar te houden. Een eerder onderzoek heeft al aangegeven dat reizigers de Valleihopper minder gebruiken, mede uit angst voor eigen gezondheid en daarom minder ritten naar familie en vrienden maken.

AANTAL RITTEN

‘De verwachting is dat het vervoervolume niet meer stijgt naar het niveau van vóór corona. Wel wordt bezien of er maatregelen kunnen worden ingevoerd om de kwaliteit van het vervoer te verbeteren’, geeft Valleihopper aan. Het college van Veenendaal ziet nog wel een noodzaak en mogelijk stijging van het aantal ritten in de toekomst. Vanwege de verwachting dat het aantal pashouders door vergrijzing zal toenemen. De subsidie voor het OV-vangnet, zoals Veenendaal de Valleihopper ziet, valt weg dus zijn er maatregelen nodig om de ritten betaalbaar te houden. Hiervoor komen volgend jaar nog enkele voorstellen naar de deelnemende gemeenten.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie