Afbeelding
Pixabay

Kosten voor Valleihopper zullen de komende jaren stijgen

20 mei 2023 om 11:30 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL De Valleihopper verzorgt Wmo-vervoer voor de gemeente en heeft laten weten dat voor de komende jaren de kosten wel zullen stijgen. Hiervoor zijn eerder maatregelen aangekondigd om deze op te vangen. Voor de periode tot en met 2027 denkt Veenendaal dat er een realistische voorgestelde begroting is opgesteld.

Het bestuur wil blijven rijden voor onder andere mensen uit Veenendaal in deze periode. ,,Valleihopper heeft als doel om een toekomstbestendig vervoersysteem te blijven dat toegankelijk is en blijft voor de doelgroep. De diverse effecten van verschillende maatschappelijke ontwikkelingen,vergrijzing, chauffeurstekorten, strekken van OV-lijnen, vrijwilligersinitiatieven, maken dat regionale en lokale aanpassingen in de toekomst mogelijk nodig zijn.” Valleihopper verwacht in ieder geval wel tot en met 2027 het OV-vangnet te blijven voor de drie Utrechtse gemeenten Veenendaal, Rhenen en Renswoude binnen Foodvalley.

DUURZAAM Het vervoer zal vanaf dit jaar wel geheel duurzaam zijn. ,,Op basis van contractuele afspraken mag worden aangenomen dat medio 2023 alle voertuigen bij de vervoerders voor 90 procent elektrisch rijden en voor 10 procent op groen gas. Kanttekening hierbij is dat de vervoerders afhankelijk zijn van de daadwerkelijke leveringen van hun voertuig leveranciers.” Valleihopper zag tijdens de lockdowns vanwege corona het aantal reizigers flink dalen en zit nu rond de 60 tot 70 procent van het niveau van voor deze periode. Om te onderzoeken waarom niet iedereen is teruggekeerd in de Valleihopper laat zij een onderzoek doen. ,,Het rapport met de uitkomst hiervan wordt voor het zomerreces verwacht.”

KOSTENSTIJGING Veenendaal wil deze tevens afwachten, voor te praten over verdere maatregelen om de Valleihopper toekomstbestendig te maken. Wel wil zij op de hoogte blijven van de financiële ontwikkelingen, nu overal de prijzen stijgen. Valleihopper verwacht dat er jaarlijks wel 5 procent meer reizigers zullen zijn. ,,Als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, waardoor er een stijging is van brandstofprijzen, energie en een hoge inflatie, zijn de kosten binnen alle branches enorm gestegen. Voor de compensatie van deze kosten is in de contracten met de vervoerders en het callcenter de NEA-index opgenomen”, stelt Valleihopper in haar eerdere voorstel voor de kosten van 2024 tot en met 2027.

COMPENSATIE Deze geven een stijging van zo’n 13,7 procent. De reizigerstarieven zullen naar alle waarschijnlijkheid stijgen met 7,24 procent en dus gedeeltelijk de oplopende kosten compenseren. Valleihopper meent dat na volgend jaar ook wel hogere kosten dan normaal zijn te verwachten, maar dat hierna de jaarlijkse stijging weer gemiddeld twee procent zou kunnen zijn. Het college van Veenendaal stelt de raad nu voor kennis te nemen van de ontwikkelingen binnen Valleihopper en een realistische ontwerpbegroting. En het bestuur van het vraagafhankelijk vervoer te verzoeken Veenendaal wel op de hoogte te houden van belangrijke inhoudelijke en financiële ontwikkelingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie