Afbeelding
Evaline Schot

Bewoners betrokken bij verkeersproblematiek Van Essenlaan

16 september 2023 om 15:00 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL Bewoners van Veenendaal-oost hebben met 411 reacties laten weten hoe zij denken de file ‘s ochtends op de Van Essenlaan op te lossen. Het CDA kreeg in november met steun van de raad 50.000 euro vrij, zodat de gemeente de inwoners kon gaan betrekken rondom de verkeersdruk op de weg uit de wijk. De partij wist echter niet hoe het college hier mee aan de slag is gegaan.

door Peter Kuijpers

,,Beoogd doel was om door middel van participatie bewoners actief te betrekken bij het zoeken naar creatieve oplossingen voor gedragsverandering. Gericht op het verminderen van de verkeersproblematiek op de Van Essenlaan. Bewoners in de directe omgeving van de Van Essenlaan hebben van de gemeente een brief ontvangen, gedateerd 7 juli 2023, waarin wordt gevraagd een vragenlijst van bureau XTNT in te vullen. Via verschillende wegen horen wij dat inwoners die eind juli probeerden de enquête in te vullen te horen kregen dat deze was gesloten’’, aldus Harold Schonewille van het CDA.

ENQUÊTE Het CDA wilde onder andere weten of het onderzoek van bureau XTNT de uitvoering was van waar zij om heeft gevraagd. ,,Ja. Dit onderzoek heeft bestaan uit interviews met buurtbewoners, gesprekken met de schoolleiders van de drie basisscholen in Veenendaal-oost, een enquête en een tiental diepte-interviews van bewoners die de enquête hebben ingevuld’, laat het college weten. Deze vragenlijst was in te vullen tot 28 juli, daarom konden mensen hierna niet meer reageren. ‘Gedurende deze periode is de enquête door 411 respondenten ingevuld’’, vervolgen burgemeester en wethouders.

BRIEF ,,In de brief wordt gesteld dat de brief enkel in de bus is gedaan bij de woningen die direct grenzen aan de Van Essenlaan, omdat veel brieven van de gemeente meteen bij het oud papier gaan. Daarbij is wel gevraagd deze te verspreiden bij buren en kennissen’’, vervolgt Schonewille. Het CDA wilde weten hoeveel huishoudens de brief hebben gehad en de keuze van de adressen. ,,Om onnodige papierverspilling tegen te gaan is gekozen om de brieven naar een beperkt gebied te sturen. De woningen langs de Van Essenlaan zijn vanwege hun centrale ligging in de wijk gekozen. We hebben niet alle 2000 adressen aangeschreven’’, vertelt wethouder Engbert Stroobosscher.

IDEEËN ,,Totaal zijn er 218 huishoudens aangeschreven. Maar wel is er een oproep gedaan de uitnodiging naar de enquête te delen. En we hebben meer reacties ontvangen, uit de hele wijk. Daarnaast zijn er mensen aangesproken door het bureau bij het winkelcentrum met vragen over de verkeersdrukte en ideeën voor verbetering. Wij hebben vanuit de gemeente alle oplossingen zo goed mogelijk bekeken, tot het aanpassen van de verkeerslichten voor een betere doorstroom. Dit heeft geholpen en nu willen we kijken welke oplossingen er nog vanuit de bewoners komen’’, besluit de wethouder. De resultaten van het bureau wil het college eind deze maand met de raad delen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie