Michelle Booij: ,,ik moet er niet aan denken dat mijn dochtertje hier straks zou moeten oversteken als de situatie ongewijzigd blijft."
Michelle Booij: ,,ik moet er niet aan denken dat mijn dochtertje hier straks zou moeten oversteken als de situatie ongewijzigd blijft." Jan van den Brink

Veel steun voor maatregelen Rijksstraatweg in Elst: ‘Er wordt er structureel te hard gereden’

24 mei 2023 om 15:21 Verkeer en vervoer

ELST Voor voetgangers blijft het een crime om de Rijksstraatweg in Elst over te steken. Het is er simpelweg té druk. Maar wat moet er dan gebeuren? Deze eeuwenoude handelsweg tussen Utrecht en Arnhem zomaar afsluiten? Dat kan natuurlijk niet. Hoe dan ook: volgens de actiegroep Veilig door Elst moet er snel wel iets gebeuren. Meer verkeersremmende middelen wellicht? Is dat de oplossing? Een gesprek met Michelle Booij-Smid, zelf woonachtig aan deze drukbereden weg. Zij is één van de initiatiefnemers van de actiegroep die al tijden schreeuwt om maatregelen. Voordat er echt iets ernstigs gebeurt.

De actiegroep Veilig door Elst wil in samenspraak met de gemeente tot een betere situatie te komen. De actiegroep bestaat alweer een half jaar en begint zich stevig te roeren. Na een oproep in De Klamp, de dorpskrant van Elst, kwamen er steunbetuigingen van ruim dertig Elstenaren en er komen wekelijks mensen bij.

SMAL EN KRAP

Michelle Booij-Smid, één van de leden van de actiegroep, vat de problemen nog eens samen: ,,Op de Elsterstraatweg en de Rijksstraatweg wordt structureel en vaak veel te hard gereden. Dit heeft al meer dan eens voor zeer onveilige verkeerssituaties gezorgd. Er is sprake van een zeer smalle weg waar fietsers en het vele (vracht)verkeer de rijbaan moeten delen en ook de trottoirs waar vaak naar wordt uitgeweken zijn zeer krap.”

Het is al met al een benauwde situatie voor het vele verkeer dat hier dagelijks passeert. Door de kern van Elst loopt de drukke provinciale weg de N225. Naast de zeer onveilige verkeerssituaties zorgt het vele te hard rijdende verkeer voor geluidsoverlast, luchtverontreiniging en schade aan huizen. Niet de gemeente Rhenen maar de provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de veilige inrichting van de N225 en die heeft een zorgplicht naar de inwoners en gebruikers. 

MAXIMUMSNELHEID

,,Het kwalijke is”, zegt Michelle, ,,dat de provincie het probleem al jaren erkent, maar geen actie onderneemt terwijl veel bewoners geklaagd hebben over de gevaarlijke situatie én met oplossingen zijn gekomen. De maximumsnelheid van 30km/u zou afgedwongen moeten worden door de weg daar ook naar in te richten.” 

De actiegroep wil maatregelen. Ze denkt bijvoorbeeld aan het plaatsen van drempels, verlichting bij zebrapaden, het omleiden van vrachtverkeer en het plaatsen van flitspalen. Afgelopen oktober heeft de actiegroep een officiële klacht ingediend bij de provincie. Inmiddels heeft een eerste gesprek plaatsgevonden maar er lijkt nog weinig beweging in te zitten. ,,We verwachten dat de gemeente Rhenen en de politieke partijen ook actief worden en in overleg gaan. Het gaat nu steeds net goed maar ik moet er niet aan denken dat mijn dochtertje hier straks zou moeten oversteken als de situatie ongewijzigd blijft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie