Afbeelding
Pixabay

Veenendaal moet geld bijleggen voor parkeergarages; parkeren wordt duurder

18 oktober 2022 om 07:45 Verkeer en vervoer

VEENENDAAL De gemeente moet de komende jaren nog geld bijleggen voor het parkeren van auto’s in haar garages in het centrum. Om het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten kleiner te maken zal ook komend jaar het tarief stijgen. Daarnaast wil Veenendaal volgend jaar gaan kijken naar extra maatregelen om de tekorten te verlagen.

De gemeenteraad moet officieel instemmen met de parkeerbelasting. Het voorstel is een trendmatige verhoging van de tarieven voor parkeren van 5,8 procent. En een boventrendmatige verhoging van 1 procent voor het terrein Theater/Duivenweide en de parkeergarages Tricotage, Gemeentehuis en Arie van Hensbergen. ,,In september 2017 heeft de gemeenteraad besloten de parkeertarieven op straat jaarlijks trendmatig te verhogen. In november 2020 heeft de raad besloten het parkeren in de parkeergarages en -terreinen op alle dagen van de week aan te wijzen als activiteit in het algemeen belang”, vat het college samen.

TEKORT Met de verwachte bezettingscijfers van de parkeerplekken verwacht Veenendaal uit het straatparkeren zo’n 784.687 euro over te houden. De parkeergarages kosten haar echter 866.749 euro, waardoor een tekort in 2023 is berekend van 82.062 euro. Dit zou in 2024 oplopen naar bijna een ton en de jaren daarna loopt het weer iets terug. ,,Het college zal in maart 2023 met de raad in gesprek gaan om alle mogelijke scenario’s ter verbetering van de parkeerexploitatie door te nemen. Vooruitlopend op het gesprek zijn er alternatieven mogelijk die de parkeerexploitatie direct verbeteren.” 

De ChristenUnie, ProVeenendaal en SP hadden het structureel verbeteren van de parkeerexploitatie gevraagd. Zij willen daarvoor pijnlijke maatregelen overwegen.

BETALEN OP ZONDAG Hierbij noemde wethouder Dylan Lochtenberg eerder al enkele mogelijkheden. ,,Het invoeren van het betaald parkeren op zondag op straat, het aankopen dan wel verkopen van de garages zijn daar voorbeelden van”, geven burgemeester en wethouders als voorbeelden aan. Hoewel enkele mogelijkheden al wel eerder zijn uitgerekend vraagt het college de gemeenteraad dus een klein half jaar te wachten, tot zij alle opties inhoudelijk heeft uitgewerkt. En nu vast in te stemmen met deze aanpassing van de tarieven voor de parkeervoorzieningen voor volgend jaar. Zij waarschuwt ook wel dat de opbrengsten een inschatting blijven.

,,Wij gaan nu uit van een stabilisering van het aantal verkochte parkeeruren. Maar het is niet uitgesloten dat de uiteindelijke realisatie hiervan afwijkt. De vooruitzichten wat betreft de coronapandemie lijken voor nu nog geruststellend, maar dit zal altijd onderhavig blijven aan niet te voorziene veranderingen.” Wanneer de raad instemt, zullen de nieuwe tarieven per 1 januari 2023 ingaan. Dan verwacht Veenendaal ook de aanpassingen in haar garages te doen, waar dan de slagbomen moeten verdwijnen.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie