Bij een openstelling van de begraafplaats bestaat er altijd veel belangstelling.
Bij een openstelling van de begraafplaats bestaat er altijd veel belangstelling. Archieffoto Pieter Vane

Joodse begraafplaats op Israëlzondag geopend

Religie

VEENENDAAL Voor het eerst is dit jaar is op Israëlzondag (2 oktober) de Joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal te bezoeken. ,,Dat is echt voor het eerst”, zegt woordvoerder Jaap Krocké namens de werkgroep die voor het klein-onderhoud zorgt.

Op de eerste zondag in oktober geeft de protestantse kerk op een bijzondere manier uiting aan haar roeping tot ‘onopgeefbare verbondenheid’ met Israël, ofwel het blijvend eren van het Oude Volk. In 1949 stelt de hervormde synode de eerste Israëlzondag in, net na de Tweede Wereldoorlog en de vestiging van de staat Israël. Krocké: ,,In veel protestantse kerken wordt aandacht besteed aan Israëlzondag, dus ik dacht: waarom bij ons niet, ter aansluiting op de aandacht in de kerk.’” Hij nam contact op  met  Rachel Levy van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de organisatie waar de Joodse begraafplaats van Veenendaal onder valt.

POSITIEF Krocké: ,,Daar reageerde men enthousiast en werd er groen licht gegeven voor openstelling. Ook diverse kerkgenootschappen lieten mij weten er positief tegenover te staan.” Bezoekers zijn van harte welkom om tussen 14.00 en 16.00 uur om deze begraafplaats te bezoeken. Gastvrouwen en -heren staan dan klaar om alle gewenste informatie te geven en hun verhaal te vertellen. Tevens staan de gegevens van de begraven personen op standaards voor de graven.

NOOIT BEZOCHT Krocké tot slot: ,,Het valt bij een openstelling altijd weer op hoeveel mensen van het bestaan van de Joodse begraafplaats weten maar er nog nooit een voet op hebben gezet. Misschien is dit een mooie gelegenheid.” Aan mannelijke bezoekers boven de veertien jaar wordt verzocht om voor een hoofdbedekking te zorgen. Eventueel is een leen-keppeltje beschikbaar.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 16 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 19 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 22 uur geleden